IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: GODINU DANA POSLIJE KORONA KATASTROFE…

Dok smo slušali zastrašujuće vijesti iz Novog Pazara izdvojilo se jedno ime – doktorka Lejla Ćeranić koja je dočekala da ostane jedini imunolog u prepunoj novopazarskoj bolnici.

U više navrata ona je objašnjavala kako se Novom Pazaru dogodio takav scenario.

„Mi pokrivamo veliku regiju – Novi Pazar, Tutin, Rašku i Sjenicu, a pandemiju smo dočekali sa 20 bolesničkih postelja. Mi smo sve to dočekali u redovnim okolnostima, bez centralnog kiseonika. Nismo spremno dočekali takav talas, mi smo u aprilu sprovodili centralni kiseonik i pravili neke bolničke zone.

Nama je komisija dolazila u aprilu i rekla– vi ćete se ovde svi zaraziti. I to se na kraju deslilo. U maju smo mislili da smo pobijedili epidemiju. Čim je vanredno stanje prekinuto, sve je popustilo. Vjerski praznik, politički skupovi – zabrana okupljanja nije postojala. Mi smo se cio maj smijali – ‘Pazar je zaobišla korona, nema ništa od toga’. I nama se sve manifestovalo i zahuhtavalo već od 1. juna“, prisjećala se Ćeranić.

„Nismo bili u mogućnosti da zatvorimo vrata crvene zone, zato što je ambulanta u kojoj se pregledaju bolesnici za koje sumnjamo da su zaraženi bila u centralnom djelu odeljenja. I nezaraženi članovi porodice bez simptoma morali su da uđu u crvenu zonu, jer su bili pratnja tako teškim pacijentima koji nisu mogli ni da samostalno hodaju ni da stoje“, tako je, prema njenim riječima, izgledalo u Novom Pazaru.

Čitaj još:   SAZNANJA: Dugogodišnji diplomata MVP- a uhapšen zbog špijunaže... (foto, video)

Doktorka se prisjećala i vapaja bolesnika koji su je, kako opisuje, molili da im pomogne i vukli za rukav dok je ona prolazila hodnikom i morala da procjenjuje ko je najugroženiji i kome će prvom da ukaže pomoć.

Doktorka Ćeranić godinu dana kasnije kaže da Novi Pazar sada nema problema sa punim bolničkim krevetima, već sa slabim odzivom na vakcinaciju.

„Vakcinisalo se svega oko 22 posto Pazaraca, to je nedovoljno. Različiti su razlozi za izbjegavanje vakcinacije –  vjerski, a imamo i političku struju koja zagovara nevakcinaciju“, objašnjava doktorka Ćeranić.

Prema njenim saznanjima i procjenat vakcinisanih zdravstvenih radnika je približno isti kao i u opštoj populaciji.

„Zdravstveni radnici, ako se vraćaju sa odmora, o svom trošku treba da plate PCR test, vidjećemo da li će to nešto da promjeni“, kaže naša sagovornica.

Situacija je još uvjek stabilna, alo doktorka upozorava da korona uvjek može da se vrati ako ne postoji dovoljan broj vakciniksanih i ako nije dostignut neophodan kolektivni imunitet.

Čitaj još:   DARKO, tražio sviješteno lice: Stvari koje ne može sebi da OPROSTI!!!

izvor: nova.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more