IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HISTORIJSKI REZULTAT: Sarajlija Nedžad Husić je BiH osigurao najveći uspjeh na Olimpijskim igrama… (foto)

Nedžad Husić nije uspio osvojiti bronzanu medalju na Olimpijskim igrama..

TOKIYO: Svijet, Sport, vijesti… nedelja, 25.07… 12: 59… HISTORIJSKI REZULTAT: Sarajlija Nedžad Husić je BiH osigurao najveći uspjeh na Olimpijskim igrama… (foto)

Bh. taekwondoista Nedžad Husić (19) plasmanom u polufinale u kategoriji do 68 kilograma ostvario je najbolji rezultat u historiji BiH na Olimpijskim igrama, te će imati priliku da osvoji prvu historijsku medalju za našu zamlju na OI.

Bh. taekwondoista Nedžad Husić (19) nije uspio osvojiti broznanu medalju na Olimpijskim igrama nakon što je poražen protiv turskog predstavnika Hakana Recbera rezultatom 21:12. BiH tako još uvijek čeka na prvo olimpijsko odličje u historiji.

Za Husića je ponovo bila kobna prva runda koju je Turčin dobio 14:5 i nije bilo realno očekivati da nadoknadi zaostatak. Iako je sve učinio da barem ublaži poraz, naredne dvije runde su bile poptuno izjednačenje i Recber je došao do bronze.

Husić je samim plasmanom u polufinale ostvario najbolji rezultat u historiji BiH na Olimpijskim igrama. Prethodno je najbolji plasman imao strijelac Nedžad Fazlija koji je u disciplini 10m vazdušna puška zauzeo 6. mjesto u Sidneju 2000. godine.

I dok navijači u BiH s nestrpljenjem očekuju Husićev nastup i eventualno osvajanje prve olimpijske medalje, jasno je da je mladi taekwondoista tek sad postao poznat široj bh. javnosti.

Husić je na nedavno održanom Evropskom taekwondo prvenstvu u Sofiji osvojio srebrenu medalju što mu je najveći uspjeh u karijeri, a član je Teakwondo kluba Novi Grad, te je višestruki državni prvak BiH.

Čitaj još:   DAVOR Đenero: JAKOV Milatović učio od Vučića, ne libi se potcijeniti evropske institucije koje ga kritikuju... (foto)

Nedžad je rođen u Sarajevu 15. septembra 2001. godine, a da i pored titule evropskog viceprvaka u seniorskoj konkurenciji, također je osvajao srebro na Evropskom prvenstvu za takmičare do 21 godine (Švedska 2019.), te je bio bronzani na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Tunisu 2018 godine, kao i na juniorskom šampionatu Evrope na Kipru 2017. godine.

Pored navedenih uspjeha, osvojio je i brojne medalje na međunarodnim takmičenjima među kojima se izdvaja i zlatna juniroska medalja sa President Cupa (Solun 2018.) i srebrena seniorska medalja na G1 turniru Galeb Open (Srbija 2019.).

Nedžad Husić je olimpijsku A normu ostvario na kvalifikacionom turniru u Sofiji, 8. maja ove godine, a također je nosilac crnog pojasa 3. dan. Taekwondoom se počeo baviti s tri godine, te je od samih početaka pokazivao veliki potencijal.

“Oduvijek mi je bila želja da budem dio olimpijskog bh. tima, da nastupam i borim se za Bosnu i Hercegovinu sa najboljim borcima i sportistima svoje države. Smatram da je moguće osvojiti medalju i potrudiću se i dati sve od sebe da osvojim prvu olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je samouvjereno Nedžad pred nastup u Tokiju.

Njegov trener je ujedno i njegov otac Haris Husić, a sarađuje i sa Belminom Berberovićem. Nedžad ne krije da je otac njegov životni uzor i osoba koja ima najveći utjecaj na njega.

Nele, kako je Nedžadov nadimak, nastupom u Tokiju potvrdio je da je zasigurno jedan od najkvalitetnijih i najuspješnijih sportista u državi. Mladi Sarajlija je trenutno posvećen i studijama na Univerzitetu, a hobi mu je snowboarding.

Čitaj još:   DOGAĐAJ ZA PAMĆENJE...

Husić je u vezi s Džejlom Makaš, mladom bosanskohercegovačkom taekwondo reprezentativkom koja je 2018. godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu, a nedavno se okitila titulama državne prvakinje u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji u kategoriji do 49 kilograma.

Nedžadova filozofija je jednostavna. Trening, trening i samo trening, a njegov uspjeh u Tokiju sigurno će biti značajan za omasovljavanje taekwondo sporta u BiH, a trebao bi otvoriti i nova vrata za finansiranje i podršku sportistima, što je u našoj državi oduvijek najveći problem.

izvor agencije

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more