IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RADE Šerbedžija proslavio rođendan: DAROM je osvojio SVIJET i ostvario “AMERIČKI SAN”… (foto i video)

Jedan od najzapaženijih glumaca i interpretatora stare Jugoslavije, Rade Šerbedžija danas proslava 75. rođendan u krugu porodice, rođen u mjestu Bunić, u blizini Titove Korenice u Hrvatskoj, od majke Stane i oca Danila…

PULA: Regija, Zanimljivosti, vijesti…utorak, 27.07.2021…20: 49… RADE Šerbedžija proslavio rođendan: DAROM je osvojio SVIJET i ostvario “AMERIČKI SAN”… (foto i video)

RADE Šerbedžija je sa porodicom odrastao u Slavoniji, a nakon gimnazije, upisao je “Akademiju za pozorište, film i televiziju” u Zagrebu, na kojoj je u roku diplomirao.

Tokom umjetničkog doprinosa i karijere višestruko je nagrađivan, tri puta na Sterjinom pozorju, a Zlatna arena u Puli mu je jedna od najdražih nagrada.

Ulogama i to “Prosjaci i sinovi”, “Gravitacija i fantastična mladost činovnika Borisa Horvata”, “Prikupljanje hrabrosti”; “Užička republika”, postao je prepoznatljv čitavom regionu, a kasnije i po zbirkama pjesama “Promenljivi” i “Crno, crveno”.

Prije tri decenije poželeo je da napusti granice Balkana, te se otisnuo preko okeana u Ameriku, gdje je uspio da ostvari svoje umjetničke zamisli, te je zaigrao u ostvarenjima ” Svemirski kauboji”, “Nemoguća misija 2”, “Moćni Džo Jang”.

Čitaj još:   MITRALJEZOM MOGLI DA PROBIJU BLIND VOZILO: Visokoštićene ličnosti na NIŠANU Velje Nevolje?! (foto)

Rade je u dugogodišnjem braku sa suprugom Lenkom Udovički, sa kojom je dobio tri ćerk – Ninu, Milicu Almu i Vanju, a iz prvog braka ima naslednicu Luciju i sina Danila.

RADE Šerbedžija je ovog mjeseca održao koncert u Botaničkoj bašti sa svojim bednom “Zapadni kolodvor”.

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more