IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SREBRENICA: Prvo postavili pa brzo uklonili plakate zločinaca Ratka Mladića… (foto)

Plakati su vidljivo polijepili pripadnici boračke organizacije RS- a u Srebrenici…

SREBRENICA: BiH, Crna Gora, vijesti…utorak, 27.07.2021…09: 49… SREBRENICA: Prvo postavili pa brzo uklonili plakate zločinaca Ratka Mladića… (foto)

U Srebrenici su jutros, na više lokacija, osvanuli plakati kojima se veliča ratni zločinac Ratko Mladić, koji je između ostalog osuđen i za genocid u Srebrenici.

Plakati su ubrzo, po nalogu policije, i uklonjeni, potvrdio je za Faktor Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a i predsjednik SDA Srebrenica.

On je kazao da je sa plakata vidljivo da su ih polijepili pripadnici boračke organizacije RS-a u Srebrenici.

– Svakako je to loša poruka. Koliko god se mi trudimo da prihvatimo da su politički vrh i sistem, odnosno pojedinci odgovorni za genocid, komšije Srbi pokušavaju nametnuti priču da su tu kolone ljudi koji stoje iza genocida – rekao je Tabaković.

Dodao je da je pitanje dana kada će osvanuti spisak peticije i onih koji su saučesnici u genocidu jer je posljednja faza genocida upravo njegovo negiranje. Riječ je o peticiji koju je pokrenuo član Predsjedništva BiH Milorad Dodik protiv odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Čitaj još:   DANAS TUŽNA POVORKA: Kolona sa tabutima žrtava genocida u Srebrenici kreće u Potočare... (foto + video)

– Kada se kaže da iza genocida stoji masa, onda oni kažu da su to pojedinci. Oni ih, međutim, slave kao heroje, a ne osuđuju ih kao zločince. No, oni su zločinci bilo da su počinili genocid ili kako to oni kažu “strašne zločine” – istakao je Tabaković.

Dodaje da je situacija u Srebrenici nakon Inzkove odluke prilično mirna.

– Ne znam da li je to zbog godišnjih odmora ili je to zatišje pred buru. Uglavnom, s izuzetkom ovih plakata, incidenata nije bilo- naveo je.

izvor faktor. ba

RATKO MLADIĆ ZAKUKA0 U SUDNICI: “Vodite me odavde, non-stop sam u krevetu…

RATNI ZLOCINAAC, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more