IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ĆAMIL DURAKOVIĆ ŽESTOK NA PROZIVKE IZ RS- a: “Političkim nasiljem žele natjerati svakog Bošnjaka da bude istomišljenik… (foto)

TO NEĆE MOĆI: “Očito se želi političkim nasiljem natjerati svakog Bošnjaka da bude istomišljenik sa Stevandićem i srpskim strankama, to nije moguće.”

SREBRENICA: BiH, Crna Hronika, vijesti… petak, 30.07.2021… 14: 59… ĆAMIL DURAKOVIĆ ŽESTOK NA PROZIVKE IZ RS- a: “Političkim nasiljem žele natjerati svakog Bošnjaka da bude istomišljenik… (foto)

“Niko se neće savijati pred političkim nasiljem srpskih stranaka”, poručio je predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković nakon poziva Ujedinjene Srpske i poslanika opozicije u NSRS Nebojše Vukanovića na njegovu smjenu.

“Očito se želi političkim nasiljem natjerati svakog Bošnjaka da bude istomišljenik sa Stevandićem i srpskim strankama. To nije moguće, neće se niko savijati pred tim političkim nasiljem. Ako smatraju da im ne trebaju Bošnjaci u lokalnoj zajednici, očito imaju većinu i mogu da rade šta žele”, rekao je Duraković.

Inicijativa o Durakovićevoj smjeni pojavila se nakon što je predsjednik SO Srebrenica podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića na osnovu zakonskih odredbi kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Čitaj još:   NOVO: STRAVIČNO SAZNANJE, Malčanski berberin, nije sam sa Monikom?! (foto)

“Sigurno Bošnjaci neće postajati galijaševići zato što je srpska demokratska volja da se negira genocid ili krše zakoni”, potcrtao je ovaj političar.

Na koncu, Duraković je poručio da njegova pozicija nije produkt volje srpskih stranaka, već volje bošnjačkog naroda, da je izabran kao nestranači kadar te da je bio jedini kandidat za predsjednik SO Srebrenica ispred Kluba Bošnjaka.

“Meni mandat nije dao niti Stevandić niti srpske stranke. Ono što je uslijedilo nakon izbora je formiranje vlasti, a zakonom je propisano da, ako je načelnik iz reda srpskog naroda, Bošnjak mora biti predsjednik Skupštine. Mi nismo produkt koalicije, već zakonske nužde”, rekao je Duraković u razgovoru za N1.

Na koncu, Duraković je za N1 dodao da mu je podnošenje krivične prijave protiv Đuričića omogućio Krivični zakon, a ne Stevandić.

Izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more