IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OSMIJEH KOJI JE PRKOSIO SMRTI: Na današnji dan rođen LJUBO ČUPIĆ… (foto)

Došao je u Nikšić i kao član KPJ učestvovao u pripremi ustanka, početkom jula 1941.izbjegao je iz okupiranog Nikšića, a po izlasku iz grada pristupio je partizanskoj četi „Đuro Đaković“, a formirana je od provjerenih komunista i skojevaca koji su napustili okupirani Nikšić…

NIKŠIĆ: Crna Gora, Zanimljivostri, vijesti…utorak, 10.08. 2021…16: 14… OSMIJEH KOJI JE PRKOSIO SMRTI: Na današnji dan rođen LJUBO ČUPIĆ… (foto)

Na današnji dan 1913. god u radničkoj porodici Sava i Stane Čupić, rođene Burić, iz Zagrede, koji su jedno vrijeme proveli u Argentini i SAD rođen je Čedomir Ljubo Čupić rođen.

Po povratku u Nikšić završio je Gimnaziju, a zatim studirao pravo u Beogradu, gdje je pripadao ljevičarskom studentskom pokretu, a 1940. godine postao je član KPJ. Bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Poslije Aprilskog rata došao je u Nikšić i kao član KPJ učestvovao u pripremi ustanka. Početkom jula 1941. godine, izbjegao je iz okupiranog Nikšića, a po izlasku iz grada pristupio je partizanskoj četi „Đuro Đaković“, koja je formirana od provjerenih komunista i skojevaca koji su napustili okupirani Nikšić.

Čitaj još:   UŽAS I SUKOB POLICIJE I MIGRANATA NA ULAZU U SARAJEVO... (foto i video)

Na dužnosti komesara samostalne čete Nikšićkog partizanskog odreda zarobljen je aprila 1942. godine, u borbi protiv četnika na Kablenoj Glavici kod Nikšića.

U zatvoru, gdje je bio mučen, pokazao je junačko držanje i prkos. Sud mu je javno sudio u Nikšiću.

Svojim prkosnim držanjem i britkom riječju otvoreno je izvrgao ruglu vijećnike tog suda i četničku izdaju, pa su organizatori procesa na brzinu donijeli odluku o smrtnim presudama grupi komunista među kojima je bio i Čupić. Mirno je saslušao smrtnu presudu, a poznat je i njegov prkosni osmijeh.

Na strijeljanje je izveden 9. maja 1942.god ispod Petrove Glavice kod Nikšića. I na strelištu je nastavio da bodri drugove, čime je podizao duh otpora kod stanovništva, prisiljenog da prisustvuje javnom strijeljanju komunista.

Klicao je: Živjela slavna komunistička partija! i kad su ga prvi rafali pogodili, stajao je uspravno i gordo dovikujući da će doći dani slobode.

Njegovo hrabro držanje i pobjedonosni osmjeh na gubilištu ovjekovječen je fotografijom, koja je postala simbol otpora i obišla je svijet…

izvor Kolektiv.me

Čitaj još:   GROBARIMA PUNE RUKE POSLA: Dupliran broj sahrana, u Beogradu ukopano ili kremirano 80 ljudi... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more