IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZDRAVKO MAMIĆ pred sudijom: Nemam hrvatski pasoš ni ličnu kartu, niti ih želim imati… (foto i video)

Tužilac Oleg Čavka kazaao da se Tužilaštvo BiH protivi Mamićevom izručenju…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti… četvrtak, 12.08.2021… 18: 44…  ZDRAVKO MAMIĆ pred sudijom: Nemam hrvatski pasoš ni ličnu kartu, niti ih želim imati… (foto i video)  

Pred sudijom za prethodni postupak Mirsadom Strikom danas je u Sudu BiH održano ročište povodom zamolnice Republike Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića toj zemlji.

Tužilac Oleg Čavka kazaao je da se Tužilaštvo BiH protivi Mamićevom izručenju.

Kako je naveo, u Tužilaštvu su zbog izrazite specifičnosti slučaja izvšili detaljnije provjere koje se sastoje u tome da Tužilaštvo ustanovljava da li zamolnica ispunjava sve uslove da bi se po njoj po

Utvrdili smo da je dokumentacija dostatna i uredna. Uočili smo određene anomalije u dokumentaciji koja je dostavljena od Republike Hrvatske u pogledu kvalifikacije krivičnog djela i primjetili smo da se pravosudni organ Republike Hrvatske odlučio da krivično djelo kvalifikuje strožije nego što bi to bilo u BiH.

U bosanskohercegovačkom pravosuđu postoji privilegija za počinioca da ako ranije prijavi davanje dara ima mogućnost oslobađanja od krivičnog gonjenja. To je blagodat našeg zakona i Tužilaštvo BiH nema veze s tim. Također, utvrdili smo da su krivična djela dijelom činjena na teritoriji BiH – kazao je Čavka.

Martinović je kazao kako su posrijedi politički ciljevi, a ne pravni te da je Mamić zapravo zviždač jer je prokazao korumpirane sudije u Hrvatskoj. Dodao je da je na sceni medijska hajka protiv Mamića u Hrvatskoj.

Čitaj još:   BITKA ZA BiH: Da se pamti 2. maj 1992, kada je odbranjeno Sarajevo... (foto i video)

Na kraju ročišta Sudu BiH se obratio i Zdravko Mamić koji se zahvalio organima BiH što su mu omogućili normalan život te kazao da umjesto da dobije nagrade za to što je prokazao korumpirane sudije primoran je da proživljava ovo.

– Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane sudije koje su me reketirale, a ne da traže moje izručenje. Nemam hrvatsku putovnicu ni ličnu kartu, niti ih želim imati. Ispunit ću svaku mjeru koju mi izreknete u milimetar. Prvi put sam imao mjere, svaki put sam ih ispoštovao i javio se na svaki poziv, tako da ukoliko smatrate da su potrebne mjere ja ću se tome pridružiti i mi ćemo to ispoštovati – kazao je Mamić.

On se zahvalio i Tužilaštvu BiH na, kako je naveo, korektnosti.

– Ovo je već drugi put. I tužiteljica u prvom predmetu se usprotivila i sada tužilac se protivi. Meni je to kompliment i hvala i nagrada da ostanem normalan i da imam koliko – toliko nadu u bolju budućnost, da su ljudi prepoznali ono što ja tvrdim od početka da je to jedna montaža, jedan apsolutno politički montirani proces – rekao je Mamić.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske uputilo je Ministarstvu pravde BiH novi zahtjev za izručenje Mamića nakon što je Županijski sud u Zagrebu njemu i njegovu bratu Zoranu odredio pritvor u sklopu istrage zbog sumnji da je sudijama Županijskog suda u Osijeku davao mito kako bi ga oslobodili optužnice za izvlačenje novca iz “Dinama”.

Čitaj još:   Izetbegović, najavio tužbu: Republika Hrvatska ugrožava prava BiH...

Zdravko i Zoran Mamić pravosnažno su osuđeni u Hrvatskoj na šest i po, odnosno na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog finansijskih malverzacija.

Zdravko Mamić je u BiH pobjegao u junu 2018. uoči izricanja prvostepene presude, a brat Zoran mu se pridružio ove godine nakon što je pravomoćno osuđen u Hrvatskoj. Obojica su zatražila da kazne izdržavaju u BiH.

Izvor Faktor.ba

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more