IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KABUL: Talibani se obratili javnosti, žele živjeti mirno… (foto i video)

Talibani su se, prvi put otkako su preuzeli kontrolu u Afganistanu, obratili javnosti…

KABUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti… utorak, 17.08.2021… 20: 39… KABUL: Talibani se obratili javnosti, žele živjeti mirno… (foto i video)

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid je na press konferenciji u Kabulu kazao da su se obavezali da će osigurati Afganistan i da se neće osvećivati i da je “svima oprošteno”.

Rekao je da su “sloboda i traženje nezavisnosti legitimno pravo svake nacije”…

– Znamo da smo prolazili kroz vrlo izazovne periode i krize, napravljeno je mnogo grešaka koje su bile u korist okupatora. Želimo se uvjeriti da Afganistan više nije polje sukoba – rekao je i dodao da su “oprostili svima onima koji su se borili protiv nas”, te da ne žele “ponoviti bilo kakav sukob” i žele “ukloniti faktore sukoba”, prenosi The Guardian.

Čitaj još:   OVO JE Napitak koji rešava najčešći zdravstveni problem današnjice– ima samo tri sastojka... (foto, video)

Rekao je da bi htjeli živjeti mirno i da ne žele nikakve unutrašnje i vanjske neprijatelje.

Mudžahid je tvrdio da je grupa planirala da se zaustavi pred Kabulom, ali je rekao da su se, budući da je prethodna uprava bila “toliko nesposobna”, preselili u grad kako bi “osigurali sigurnost”.

Rekao je da je sigurnost stranih ambasada od “presudne važnosti”.

– Uvjerio bih međunarodnu zajednicu, uključujući Sjedinjene Države da u Afganistanu niko neće biti oštećen, uvjerio bih naše susjede, zemlje u regionu, nećemo dopustiti da se naša teritorija koristi protiv bilo koga, bilo koje države u svijetu- dodao je…

iBalkan.net /The Guardian

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more