IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TREBA LI MILE DODIKA SMIJENITI Kristijan Šmit ZBOG BLOKADE PREDSJEDNIŠTVA BIH: Šta kaže zakon… (foto i video)

Situacija slična već bila u slučajevima kada se Alija Izetbegović povukao iz Predsjedništva BiH, a na njegovo mjesto došao privremeno Halid Genjac, a potom iz Zastupničkog doma Parlamenta BiH bio izabran Beriz Belkić…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, vijesti… utorak, 17.08.2021… 12: 39… TREBA LI MILE DODIKA SMIJENITI Kristijan Šmit ZBOG BLOKADE PREDSJEDNIŠTVA BIH: Šta kaže zakon… (foto i video)

Ukoliko Milorad Dodik nastavi ignorisati pozive za sjednice Predsjedništva BiH, čime blokira donošenje bitnih odluka, može li biti smijenjen sa funkcije člana kolektivnog šefa države?

Izbornim zakonom BiH (član 8) je definirano da “ako član Predsjedništva BiH iz bilo kojih razloga prestane vršiti svoju funkciju, ili ako je trajno ili privremeno nesposoban za vršenje funkcije, zamjenjujući član Predsjedništva BiH preuzima dužnost člana Predsjedništva BiH u skladu sa Zakonom o popunjavaju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH u toku trajanja mandata”.

Ovakva situacija već je bila u slučajevima kada se Alija Izetbegović povukao iz Predsjedništva BiH, a na njegovo mjesto došao privremeno Halid Genjac, a potom iz Zastupničkog doma Parlamenta BiH bio izabran Beriz Belkić.

Također, nakon što je visoki predstavnik smijenio Antu Jelavića njega je zamijenio Jozo Križanović, a Mirka Šarovića Borislav Paravac.

Istim članom Izbornog zakona BiH definirano je da “o postojanju trajne nesposobnosti za vršenje funkcije člana Predsjedništva BiH odlučuje Ustavni sud Bosne i Hercegovine”.

-Ustavni sud Bosne i Hercegovine može odlučiti da je član Predsjedništva BiH privremeno nesposoban za vršenje svoje funkcije. Ako je član Predsjedništva BiH privremeno nesposoban da obavlja svoju funkciju u smislu stava (1) ovoga člana, tada zamjenjujući tog člana preuzima prava, dužnosti i odgovornosti onesposobljenog člana Predsjedništva BiH, dok Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne donese odluku da taj član nije više privremeno nesposoban za obavljanje funkcije – navedeno je u Izbornom zakonu BiH.

Čitaj još:   Joković: Tražićemo hitan sastanak parlamentarne većine, Konatar, Vlada postoji dok se ne izglasa nepovjerenje... (foto i video)

Ko onda može pokrenuti spor pred Ustavnim sudom BiH.

alt

U Ustavu Bosne i Hercegovine navodi se da “sporove može pokrenuti član Predsjedništva, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući, ili njegov zamjenik, bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine; jedna četvrtina članova/delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine; ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta”.

Konkretno, Željko Komšić u svojstvu predsjedavajućeg i Šefik Džaferović u svojstvu člana Predsjedništva BiH, mogu pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti spor i zatražiti da ova najveća sudska instanca u državi donese odluku da li je Dodik sposoban za vršenje dužnosti, piše Faktor.

Šta i kako bi dalje Ustavni sud BiH radio nepoznanica je javnosti, jer se radi o presedanu. Kako bi se ocjenjivala njegova sposobnost-mentalna, fizička? Sudski vještak, psihijatar… Koliko bi to trajalo?

Poslovnik o radu Predsjedništva BiH definisao je situaciju kada je član Predsjedništva BiH privremeno spriječen:

-Ako je član Predsjedništva privremeno spriječen u obavljanju svojih ovlaštenja, odredit će člana svog kabineta koji će ga predstavljati na sjednicama. U slučaju da to nije moguće, mijenjat će ga šef njegovog kabineta. Ovlašteni predstavnik se može izjašnjavati u ime odsutnog člana Predsjedništva, ali nema pravo glasati.

Čitaj još:   BRAVO ZA BiH: Uplaćen avans, za 1,2 miliona vakcina protiv KOVID- 19... (foto)

Iako blokira rad Predsjedništva BiH, Dodik će uredno primati plaću jer ga štiti Ustav BiH. U članu IX, stav 2 piše:

Naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosilaca funkcije.

izvor Faktor.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more