IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VLASTI SRBIJE GODINAMA SKRIVAJU OPTUŽENIKE ZA RATNE ZLOČINE: Duško Kornjača lice s Interpolove potjernice gospodara života i smrti u Čajniču skriva se u Novom Sadu… (foto i video)

Vlasti Srbije su godinama opterećene hipotekom skrivanja optuženika za ratne zločine i bjegunaca, izjavila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, vijesti… četvrtak, 19.08.2021… 19: 44…VLASTI SRBIJE GODINAMA SKRIVAJU OPTUŽENIKE ZA RATNE ZLOČINE: Duško Kornjača lice s Interpolove potjernice gospodara života i smrti u Čajniču skriva se u Novom Sadu… (foto i video)

Pozivam ih da odgovorno, zakonito i evropski privedu one koji su na potjernicama. To je doprinos EU i regionalnim integracijama. Osuđujem brutalan i drzak napad na bh. novinarske ekipe – navodi Turković.

Ona je reagirala nakon što je portal Istraga objavio tekst i snimke iz Novog Sada gdje su pronašli Duška Kornjaču, lice s Interpolove potjernice, optuženika za zločine protiv čovječnosti, ratnog gospodara života i smrti u Čajniču.

Dok se Kornjača skriva u Srbiji, u BiH se vodi kao “nedostupan organima”.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Veliki Požar, ima povređenih...

Optužnica tereti optuženog Duška Kornjaču da je u period od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine na području općine Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske opštine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske opštine Čajniče te predsjednik Skupštine opštine i ministar odbrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svjestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz općine Čajniče – navedeno je na stranici Suda Bosne i Hercegovine…

izvor Faktor.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more