IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Rasplamsao se požar u Donjoj Jablanici, stigli helikopteri… (foto i video)

Vatrogasci, dobrovoljci i volonteri izašli na izuzetno težak (nepristupačan) teren za gašenje požara pokušavajući eliminisati navedena požarna čvorišta…

JABLANICA: BiH, Crna Hronika, vijesti… petak, 20.08.2021… 18: 44… Rasplamsao se požar u Donjoj Jablanici, stigli helikopteri… (foto i video)

Požar u Donjoj Jablanici, tačnije na Komadinovom vrelu iznad naselja Donja Jablanica, ponovo se rasplamsao, te su se na ovo područje nešto iza 16 sati uputili i helikopteri Helikopterskog servisa RS- a zahtjev Federalne uprave civilne zaštite, saopćeno je iz ove federalne institucije.

Vodozahvat za gašenje požara i ovaj put će se vršiti iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera.

U toku jučerašnjeg dana, porastom dnevne temperature, na požarištu Donja Jablanica – Komadinovo vrelo iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica došlo je do pojave nekoliko požarnih čvorišta.

Vatrogasci, dobrovoljci volonteri izašli su na izuzetno težak (nepristupačan) teren gašenje požara pokušavajući eliminisati navedena požarna čvorišta. Padom noćne temperature došlo je do smanjenja pojave požarnih čvorišta, dok je porastom dnevne temperature došlo do njihovog rasplamsavanja – saopćili su iz FUCZ.

Čitaj još:   OPA, VIDI SAD- JAKOV Milatović: Nije dobro što je vlada manjinska i što nema predstavnika Bošnjaka... (foto, video)

Napomenuli su da je zahtjev Helikopterskom servisu RS- a upućen zbog nemogućnosti angažovanja resursa Oružanih snaga BiH, odnosno traženja međunarodne pomoći u cilju gašenja požara, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman letjelica za gašenje požara iz zraka.

Dva helikoptera Helikopterskog servisa RS su i 16. i 17. augusta bili su isti angažovani na izviđanju i gašenju požara na području Općine Jablanica.

izvor iBalkan.net