IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LOV NA VJEŠTICE iz Beograda: Kriju ratne zločince, drže u zatvoru Mujanovića i Osmanovića i proganjaju NASERA Orića… (foto i video)

Vučić i ekipa, glumeći mirotvorce, šalju poruke da su oni za dobrosusjedske odnose, da su regionalni predvodnici, a ne čine ništa konkretnog da pokažu i na djelu…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti… ponedeljak, 23.08.2021… 20: 54…  LOV NA VJEŠTICE iz Beograda: Kriju ratne zločince, drže u zatvoru Mujanovića i Osmanovića i proganjaju NASERA Orića… (foto i video)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin pozvao je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića “da izruči Srbiji Nasera Orića” i da kaže ko je u Srebrenici pokušao “da ubije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”.

Vulin je, povodom zahtjeva za izručenje Duška Kornjače, optuženog za ratne zločine u BiH koji je Beograd odbio, izjavio da je potjernica protiv Nasera Orića izdata u Srbiji ali da Orić ni za jedan zločin počinjen protiv Srba u Bosni i Hercegovini nije odgovarao.

Prije dva dana, Vučić je na navode da Srbija štiti ratne zločince, na primjer Kornjaču za kojim je BiH raspisala međunarodnu potjernicu, naveo da “niti želi niti ima pravo, ni po jednom zakonu Republike” da država isporuči Kornjaču.

– On je od 2007. godine u Srbiji, a sada ima državljanstvo Srbije. Sada je ugledan ljekar u KC Vojvodine… Ne mogu da me natjeraju da isporučim Srbe – kazao je Vučić.

O tome ko je pokušao “u Srebrenici da ubije Vučića”, već je sve rečeno u proteklih šest godina, a ova se priča uvijek povlači kao kec iz rukava kada zvaničnicima iz Srbije ponestane argumenata.

Kada je riječ o Naseru Oriću, što očigledno i Vučić i Vulin namjerno prešućuju, jeste da je njega odgovornosti za ratne zločine oslobodio pravosnažno i Haški tribunal i Sud BiH.

Stoga, napadi na Orića nisu ništa drugo do negiranje presuda za genocid i Inzkovog zakona, jer Vučić odlično zna da nema nikakvog osnova kao ni dokaza da krivično goni Orića.

Čitaj još:   SKANDAL I UŽAS: Urinirao u haremu Begove džamije... (foto)

Srbija svakodnevno demonstrira da ne poštuje uopće naslijeđe Haškog tribunala i pravosnažne presude, što je njihova zvanična politika i što cijeli svijet osuđuje.

Beograd treba povuči sve potjernice raspisane za državljanima BiH po osnovu ratnog zločina, povući spiskove sa imenima 10.000 bh. državljana koje drže na graničnim prijelazima i hapse neselektivno, po potrebi. Potom treba da nam prebace naše državljane koji truhnu po beogradskim kazamatima, da nam izruče sve osumnjičene, optužene i presuđene za ratne zločine koje godinama skrivaju, a po osnovu državljanstva Srbije.

Glavni haški tužilac Serge Brammertz je godinama pisao kako je neprihvatljivo sve ovo što radi Srbija i pitao se, kako to da izručuju državljane Srbije za sva druga krivična djela, a kada je u pitanju ratni zločin onda ne može. Najsvežiji je primjer izručenje Darka Eleza, kojem su ekspresno oduzeli srbijansko državljanstvo.

Vučić bi zbog dobrosusjedskih odnosa i budućnosti regiona, o čemu kontinurano govori da je Srbija spremna i voljna, trebao da uradi sve što smo naveli, kao i da kaže da Srbija neće koristi tzv.univerzalnu nadležnost da progoni cijeli region za ratne zločine , a na prvom mjestu državljane BiH za navodne zločine u BiH.

Međutim, Vučić ništa od ovoga neće uzraditi, jer bi ga ratni lobiji i SPC preko noći skinuli s mjesta predsjednika Srbije.

Srbija je uz Hrvatsku postala sigurno utočište ratnim zločincima. Da bi opravdali to što rade, sada su ponovo počeli prozivati Orića, dva puta oslobođenog od odgovornosti za navodne ratne zločine nad Srbima u Srebrenici.

Čitaj još:   SARAJEVO: Odlična atmosfera na Grbavici, Željo u derbiju slavio 5: 2... (foto)

Najmanje deset osoba optuženih ili već osuđenih za ratne zločine u BiH za kojima su raspisane i potjernice, svoje sigurno utočište pronašlo je u Srbiji. To su Milisav Gavrić, Svetozar Kosorić, Momir Savić, Zoran Obranović Maljić, Duško Kornjača, Drago Samardžija, Tomislav Kovač, Novak Đukić, Milorad Mišo Pelemiš , Mirko Todorović Banana, Ljuban Ećim, Milomir Savčić.

U beogradskim kazamatima truhnu Osman Osmanović iz Brčkog i Husein Mujanović iz Hrasnice uhapšeni na granici prilikom prelaska u Srbiju. Iako je Bosna i Hercegovina tražila njihovo izručenje, Srbija je to odbila.

izvor Faktor.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more