IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠTA SE DEŠAVA NA CETINJU i u Crnoj Gori: Iz Beograda stigli obavještajci i Kobre… (foto i video)

Operativci BIA- e su bili u nedjelju na Cetinju, kako bi na licu mjesta snimili atmosferu i provjerili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija te pokušali da saznaju šeme organizacije…

CETINJE: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti… utorak, 24.08.2021… 16: 34… ŠTA SE DEŠAVA NA CETINJU i u Crnoj Gori: Iz Beograda stigli obavještajci i Kobre… (foto i video)

Stručnjaci iz Kobri, odreda vojne policije Vojske Srbije, stigli su u Crnu Goru da bi uvidom na terenu, zajedno sa agentima BIA i vrhom ANB-a, dali konačnu procjenu sigurnosnog rizika u slučaju da se ustoličenje mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića obavi 5. septembra na Cetinju.

Ovu informaciju objavila je Pobjeda.

Prema informacijama ovog lista, operativci BIA-e su bili u nedjelju na Cetinju, kako bi na licu mjesta snimili atmosferu i provjerili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija te pokušali da saznaju šeme organizacije. Oni su djelovali mimo pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali u dogovoru sa vrhom ANB-a.

Prvi čovjek ANB-a potražio je pomoć BIA-e radi organizacije sigurnosne zaštite povodom planirane ceremonije Crkve Srbije na Cetinju. Srpska tajna služba već duže značajno utječe na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, uključujući i ona koja su planirana za 5. septembar.

U cilju ostvarivanja intenzivne saradnje, ne samo povodom događaja 5. septembra, direktor ANB-a Dejan Vukšić je dva puta u kratkom roku boravio u Beogradu. Za Beograd je slao i jednog od načelnika u ANB- u Bobana Stanovića, koji direktno odgovara Vukšiću i prvi je koordinator aktivnosti Agencije oko planiranih dešavanja na Cetinju.

Čitaj još:   DRITAN BI DA VRATI IMOVINU DRŽAVI: Pa ako treba, neka se zarati (VIDEO)

Izvori Pobjede iz Beograda ističu da je BIA ustupila šefovima ANB- a niz podataka, koje su njihovi operativci prikupili radeći na crnogorskoj teritoriji, o vezama pojedinaca i patriotskih organizacija, kao i o njihovim vezama sa građanskim aktivistima u Srbiji.

“Terenska opservacija” 22. avgusta bio je tek jedan od zadataka operativaca BIA- e, kažu izvori Pobjede: najmanje sedam agenata BIA- e već duže se već nalazi u Crnoj Gori, jedna grupa stacionirana u dva grada na Crnogorskom primorju– u Budvi i Baru, dok su ostali smješteni u Podgorici. Uočeni su njihovi kontakti sa nekim crnogorskim državljanima, od kojih su pojedini bili i članovi nekada zloglasnog Sedmog bataljona.

Sagovornici iz sigurnosnih službi regiona ipak procjenjuju da im nije cilj organizacija nekih aktivnosti, već “pokrivanje terena u slučaju nepovoljnog razvoja situacije”.

Od prije tri dana su u Crnoj Gori i članovi Kobri.

Jedinica vojne policije za specijalne namjene pod nazivom Kobre neposredno je potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije i prvenstveni zadatak je sigurnosna zaštita određenih lica, najviših državnih zvaničnika, kao i objekata od posebne važnosti.

Obučeni su za borbu “protiv terorizma i pobunjeničkih grupa u svim uslovima (naseljena mjesta, saobraćajna sredstva, objekti), ali se u takozvanim mirnodopskim uslovima uglavnom bave, kako je to zapisano, procjenom, planiranjem i realizacijom bezbjednosnih zadataka iz domena zaštite određenih lica i objekata”, kao i obezbjeđivanjem najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posjetama Srbiji…

Čitaj još:   "Leleču Turci, kukaju Bule" Urin partner u Nikšiću podmukli Četnik MARKO Kovačević: Ranije je prošao nekažnjeno za širenje vjerske i nacionalne mržnje... (foto, video)

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more