IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Potpredsednik BNV pozvao u Novi Pazar: Bujrum, na otvorene razgovore… (foto)

Potpredsednik BNV Esad Rahić pozvao predsednika i premijerku u Novi Pazar…

NOVI PAZAR: Sandžak, vijesti… srijeda, 25.08.2021… 08: 54… Potpredsednik BNV pozvao u Novi Pazar: Bujrum, na otvorene razgovore… (foto)

Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Rahić uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i pozvao ga, ali i premijerku Anu Brnabić, da dođu u bošnjački nacionalni savjet i otvoreno razgovaraju „o svim segmentima koji trenutno opterećuju odnose dva naša bratska naroda (bošnjački i srpski- p.a.) i da ih zajedničkim snagama razmotrimo i rešimo sve tekuće probleme“.

Rahić je napisao da neodmjerene izjave političara i drugih javnih ličnosti su doprinjele da količina „negativnog naboja i energije enormno raste“, a kao posledica toga u vrlo neugodnoj situaciji su se našli Bošnjaci u Srbiji.

Napisao je da posebno ističe da Bošnjaci koji žive u Srbiji, doživljavaju je kao svoju državu i poštuju suverinitet i teritorijalni integritet zemlje koja je i njihova domovina; da su međunacionalni i međukonfesionalni odnosi u Sandžaku tradicionalno dobri i mogu da posluže kao svijetli primjer svim drugim narodima i državama na Balkanu i da o tim odnosima ne treba da zaključuje na osnovu „pojedinačnih, usamljenih i povampirenih zapaljiv izjava nekih bošnjačkih političara iz Sandžaka, željnih medijske pažnje“.

Potpredsjednik BNV i jedan od osnivača liste „Vakat je“, još je napisao da bi bio neiskren ako bi rekao da su Bošnjaci zadovoljni svojim statusom ali i tretmanom u Srbiji…

Čitaj još:   INVAZIJA VANZEMALJACA: Australce uplašila čudesna svjetlost na nebu... (foto, video)

Posebno su nezadovoljni ekonomskom situacijom, jer su, u poslednje tri decenije, domaće i strane investicije zaobišle ovaj region, nije podignuta nijedna fabrika, mladi masovno odlaze u inostranstvo, a i da saobraćajna infrastruktura je „u očajnom stanju“, struktura zaposlenih i to je u važnim državnim institucijama i dalje je nepovoljna za Bošnjake, koji su u medijima označeni kao najsumnjiviji narod u Srbiji, „a mi smo najlojalniji narod u našoj zajedničkoj državi“.

Napisao je Rahić Vučiću i da Bošnjacima ne treba nekoliko državnih Funkcija u Beogradu, jer to neće i nije do sada rešavalo probleme u ovom regionu, već treba „konstantna pažnja Beograda i vladajužih struktura Srbije“ za oblasti koje je pomenuo.

Zbog svega navedenog, Rahić je napisao predsedniku Srbije, „moje i naše države“: „bujrum, u Novi Pazar, bujrum u BNV, bujrum, na prijateljski i otvoreni razgovor sa mojim i Tvojim narodom– sandžačkim Bošnjacima. Krajnje je vrijeme da dijalog pobjedi svađu, da tolerancija, razumjevanje i ljubav pobjede mržnju i netoleranciju“.

Tema tih razgovora bili bi i odnosi između BiH i Srbije, koja mora prvo i da pomogne „ekonomsku i državnu stabilizaciju BiH“. Na kraju je zaključio da je Vučić i njegov predsednik, da je njegov glavni grad, kao i svih Bošnjaka „neosporno“ Beograd, Bošnjaci u Srbiji „ne traže i ne žele svog predsednika i glavni grad u drugoj državi,van Srbije“.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Patrijarh PORFIRIJE NA ČUJE KRIK UBIJENE DJECE na tuzlanskoj Kapiji

Ton obraćanja sa vrha BNV vrhu Srbije, najavljuje neke nove i pomirljivije  odnose  između bošnjačkog nacionalnog savjeta kao i srbijanskih državnih čelnika. „Ratoborna“ retorika je skliznula u drugi plan…

izvor Danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more