IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VIŠE NAČINA KAKO DANAS DA POPRAVTE RASPOLOŽENJE… (foto i video)

Čak i malo razočarenje ili frustracija mogu poremetiti naše svakodnevne aktivnosti, te nas učiniti mrzovoljnima i potpuno nezainteresovanim za stvari o kojima bi tog dana trebalo da se pobrinemo…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti… četvrtak, 26.08.2021… 12: 34… VIŠE NAČINA KAKO DANAS DA POPRAVTE RASPOLOŽENJE… (foto i video)

U takvim situacijama kada niste raspoloženi često je dovoljna samo mala popravka raspoloženja da vam olakša dan. Ako niste sigurni šta tačno treba da uradite da biste poboljšali raspoloženje, u nastavku se nalazi neki od načina kako da popravite raspoloženja koji će vam omogućiti da se osjećate bolje.

Šetnja

Kratka šetnja do najbližeg parka ili bilo kog drugog zelenog prostora može pomoći u suzbijanju lošeg raspoloženja. Šetnja prirodom, naime, stimuliše proizvodnju hormona sreće koji pomažu u regulisanju raspoloženja.

Brza desetominutna šetnja može vas napuniti energijom i ublažiti osećaj umora i letargije. Hodanje takođe pomaže u snižavanju nivoa hormona stresa i stimuliše oslobađanje endorfina koji ublažavaju stres, bol i nelagodu.

Naravno, i sunčeva svetlost je od pomoći. Samo 10 ili 15 minuta na suncu može stimulisati proizvodnju serotonina, zajedno sa više endorfina, i tako stvoriti veliku dozu pomagača u poboljšanju raspoloženja. Prirodno svetlo takođe nam pomaže da se osećamo energičnije i budnije, posebno ako smo dan proveli sedeći u mračnoj prostoriji.

I naravno, postoji priroda koja takođe podstiče bolje raspoloženje…

FOTO: Shutterstock

Smijeh

Postoji razlog zašto javni govornici svoj nastup započinju šalama ili duhovitim opaskama.

Smijeh dijeluje i na individualnom nivou. Na primer, ako se osjećate pod stresom zbog posla, humor vam može pomoći da se oslobodite napetosti.

Naravno, prisiliti sebe da se smijete ako vam se ne smijeha može biti izazov. Zato pokušajte da gledate smiješne video zapise, čitajte smiješne tekstove, pitajte kolege da li neko zna dobru šalu…

Aromaterapija

Vaš osjećaj mirisa može komunicirati direktno sa amigdalom, djelom mozga koji pomaže u regulisanju emocija. Zato mirisi koji izazivaju pozitivna ili nostalgična sjećanja često pomažu u ublažavanju napetosti i anksioznosti i poboljšanju raspoloženja.

Iako se aromaterapija odnosi na upotrebu eteričnih ulja za poboljšanje raspoloženja i mentalnog zdravlja, ne morate nužno kupovati ulja da biste dobili ovu korist. Moguće je da već imate mirise koji podižu raspoloženje u vašem domu– vaš omiljeni sapun ili losion, mirisno bilje, čaj od kamilice ili nane, limun …

Čitaj još:   MILOŠ Nikolić: Upotreba policijskog aparata u cilju zastrašivanja građana, očajnički potez nelegitimne vlade i njenog premijera... (foto)

Iako miris losiona ili čaja možda nije isti kao miris eteričnog ulja, ipak je to miris ili moćno sredstvo. Svaki miris koji privlači umiruje može pozitivno da uticati na vaše raspoloženje…

Zagrljaj

Sasvim je prirodno obratiti se bliskim ljudima i zatražiti podršku kada ste loše volje. Zagrljaj može biti dovoljan da natera tijelo da oslobodi oksitocin.

Ali šta kada vam raspoloženje padne kada nema nikoga ko bi mogao da vas zagrli? Zagrli se. Iako vam ova ideja može izgledati smiješno, pa čak i ludo, dodir, uključujući i vaš, može ublažiti osjećaj stresa i pomoći vam da se osjećate sigurno i opušteno.

Zato omotajte ruke oko sebe i ostanite tako trenutak ili dva, baš kao što a to je da biste to činili dok grlite nekog drugog…

FOTO: Shutterstock

Slušanje muzike

Zamislite sebe u situaciji da radite bilo koji posao u kojem ne uživate. Prvo je to Muzika, radio ili nešto po vašem izboru svira u pozadini.

Počinje da svira vaša omiljena pjesma, vesela i optimistična melodija koja vam uliva novu energiju. Počnete da lupkate nogom, pa se sa mnogo više entuzijazma vraćate na posao.

To je moć muzike– zaslužana je za skok raspoloženja koji se dogodi u sekundi. Osim što poboljšava raspoloženje, muzika oslobađa od stresa i napetosti, smanjuje anksioznost, blagotvorno deluje na pamćenje i fokus. Ukratko, ako vam treba nešto što će vam brzo popraviti raspoloženje, vaše omiljene pjesme će odlično obaviti posao…

Dobro dijelo

U trenutku kada se osjećate zaglavljeno i osjećate da ne možete ništa da učinite da promijenite trenutnu situaciju, pokušajte da se usredsredite na nekog drugog.

Učinite nešto lijepo za drugu osobu– uljepšajte joj dan i izmamite osmjeh na lice, a to će vam potencijalno popraviti raspoloženje. Naime, saznanje da nekome uljepšavate dan može vas ostaviti u pozitivnom raspoloženju.

Čitaj još:   VRIJEME OKREĆE NA JUGO, A ONDA POTOP: Kad i koliko padati narednih dana…

Treba vam ideja šta da radite? Pitajte kolege da li im je potrebna pomoć, obavljajte kućne poslove umjesto partnera ili mame, počastite svog a ako da imate a to je ljubimca slatkišem… Opcija je mnogo, zadatak je jednostavan, a korist velika…

Poziv voljenima

Bilo da imate dug i iscrpljujući dan iza sebe ili samo čekate stresan događaj, kratki razgovor sa voljenom osobom, pun podrške i ljubavi, može popraviti vaše raspoloženje. Čak i petominutni razgovor sa partnerom, prijateljem, bratom ili sestrom može vam pomoći da ostavite mračno raspoloženje, brige i nervozu iza sebe.

Naši voljeni su tu da slušaju ono što nas muči, ohrabruju, nasmiju i podsjete da uvijek imamo njihovu podršku. Obrnuto je, naravno, i ako ne možete da uputite poziv, čak i kratka prepiska može poboljšati vaše raspoloženje…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili regionalni portal iBalikan.net i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone

izvor iBalkan.net / Direktno.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more