IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERDOGAN prekinuo posjetu Crnoj Gori: Povratkom je otkazao odlazak u… (foto)

Erdogan je sve iznenadi odlukom nakon što su se pojavile razne špekulacije i razlog da iznenada prekine posjetu Crnoj Gori i otkaže posjetu…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti… nedelja, 29.08. 2021… 17: 34…  ERDOGAN prekinuo posjetu Crnoj Gori: Svojim povratkom otkazao je odlazak u… (foto)

ERDOGAN otkazao posjetu Srbiji, zbog pregovora oko preuzimanja aerodroma u Kabulu?

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan prekinuo je posjetu Crnoj Gori i sinoć se vratio u Tursku. On je svojim povratkom u Tursku otkazao posjetu Srbiji, gdje je trebao da ode nakon završene posjete Crnoj Gori.

Erdogan je sve iznenadio ovom odlukom nakon koje su se pojavile razne špekulacije šta je razlog da iznenada prekine posjetu Crnoj Gori i otkaže posjetu Srbiji.

Međutim, nije poznato da li su razlog velike političke i geostrateške igre koje se trenutno razvijaju u Avganistanu.

Turska svakako igra važnu ulogu u Avganistanu i očigledno želi da zadrži svoj uticaj i dalje. Kako je ekskluzivno objavio portal MIDLE EAST EYE Turska će zajedno sa Katarom preuzeti upravljanje aerodromom u Kabulu nakon što se SAD povuče potpuno iz Avganistana.

Turska je i u prethodnih par godina obezbjeđivala aerodrom u Kabulu, ali činjenica da su spremni na saradnju sa Talibanima je mnoge ostavila zetečenim…

Još u petak Erdogan je na televiziji iznio niz detalja oko drafta ugovora, koji će, kako stoje stvari biti potpisan između Turske i Talibana kako bi onda Turska sa Katarom kroz konzorcijum upravljala aerodromom u Kabulu. On je tada rekao da je Turska ponudila Talibanima da zvanična Ankara upravlja aerodromom, ali da obezbjeđenje istog vrše njene specijalne snage.

Čitaj još:   GI “21. maj”: Antifašistički i crnogorski Nikšić ne smije dozvoliti preimenovanje ulica... (foto)

Erdogan je želio da turske vojne snage ostanu u Avgnistanu ali na tako nešto Talibani nisu pristali.

Ono na šta po svojoj prilici jesu je da Turska i Katar upravljaju aerodromom kroz konzorcijum, da Turska prizna vladu Talibana kao legitimnu, da Turska kroz privatnu firmu vrši obezbjeđenje aerodroma, čiji zaposleni bivši pripadnici specijalnih snaga, policije i vojske neće moći napuštati širu zonu aerodroma.

Sve navedeno je već pripremljeno kao ključne tačke ugovora između Turske i Talibana, ekskluzivno je objavio MIDLE EAST EYE portal.

Zanimljivo je da Turska nije zatvorila svoju ambasadu, nije evakuisala svoje diplomatsko osoblje, a ni svog ambasadora, već je isključivo povukla svoje vojne snage.

No, kako sada stoje stvari iako je skoro pa već gotov posao, ostalo je da se cijela priča aminuje od strane NATO- a i naravno SAD, i izgleda da upravo tu leži razlog iznenadnog odlaska Erdogana iz Crne Gore, koji se moguće vratio u Tursku kako bi obavio konsultacije sa NATO partnerima i nakon toga zaključio posao oko aerodroma u Kabulu.

U prilog da je ova cijela priča enormnih razmjera ide i činjenica, da Turska ovim potsačuva svoje ekonomski interes u Avganistanu, ali ono što je važnije ako ne i najbitnije, kontroliše i na kraju po potrebi spriječi novi masovni priliv migranata i izbjeglica na njenu teritoriju.

Čitaj još:   ISTANBUL: "Velika selidba" i izmještanje opreme s aerodroma Ataturk...

Svjetski mediji posljednjih dana intenzivno prate i izvještavaju o toku ovih važnih pregovora…

iuvor Standard.co.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more