IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Poznato mjesto i vrijeme klanjana dženaze dr Rizvana Halilovića… (foto i video)

U Sarajevu je u 67. godini, preselio na Ahiret dr. Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja bosansko- tursko prijateljstvo Bosfor…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti… nedelja, 28.08. 2021… 17: 34…Poznato mjesto i vrijeme klanjana dženaze dr Rizvana Halilovića… (foto i video)

Uzrokom Covid 19, dr Rizvan Halilović je u 67. godini preselio na ahiret, porodica je danas obavijestitila rodbinu i prijatelje o klanjanju dženaze.

Dženaza će se klanjati 30. avgusta poslije podne namaza u haremu u Gazi Husrev- begove džamije u Sarajevu.

Rizvan Halilović rođen je 15.decembra 1954.godine u selu Kanje kod Bijelog Polja, Sandžak- Crna Gora, od oca Zejnila i majke Zade, živio je i u Turskoj nakon progona koje doživio zbog političkog angažmana devedesetih godina u SFR Jugoslaviji.

Halilović je bio istaknuti aktivista iz Sandžaka, koji je čitav svoj radni vijek proveo u borbi za jedinstvo Bošnjaka.

Nakon osnivanja Stranke demokratske akcije (SDA), bio je jedno vrijeme predsjednik njenog ogranka u Makedoniji.

Bilo je posvećen povezivanju ljudi na vrijednostima koje je crpio iz tradicije, posebno iz dva značajna dokumenta– Povelje Kulina bana i Ahdname, čije je godišnjice nastanka udruženje koje je vodio redovno obilježavalo javnim tribinama i uz prisustvo eminentnih ličnosti.

Čitaj još:   CETINJE: DRITANE, niko nema pravo da urniše državu... (foto)

Trudio se i da približi dva prijateljska naroda Bošnjake i narod Turske.

Tokom akademske karijere Hlilović je često bio član različitih odbora i institucija u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i regionu.

Halilović 2016. godine uspješno je odbranio doktorski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku na temu: „Pravni osnov utemeljenja, očuvanja i zaštite multikulturalnosti, ljudskih prava i sloboda u BiH“.

Ono što jeste bitno u njegovom životnom putu, da je od 14.10.1993. do 26.5.1994. bio u zatočeništvu u Skopju, Vranju i Nišu.

Nakon davanja kaucije u iznosu od 50.000 DM, proveo u kućnom pritvoru u Bijelom Polju do 9.3.1995.godine, potom preko Albanije prebjegao u Tursku gdje je živio do 11.10.2001., nakon čega se nastanjuje u Sarajevo.

Bio je takođe član SDA BiH, zatim član Predsjedništva Udruženja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka u BiH, član VKBI, član NAI KRUG 99, potpredsjednik Skupštine BKZ Preporda i predsjednik Udruženja BTP BOSFOR.

U januara 2020. stekao je pravo na starosnu penziju.

Uzrokom Covid 19, Rizvan je u 67. godini preselio na ahiret u večernim satima 26. augusta 2021.

Redakcija regionalnog portala iBalkan.net upućuje iskrenu hatarnamu porodici Rizvana Halilovića, Allah da mu se smiliju, a svima u porodici sabur, napredak i beriket u ostatku. Amin!

Čitaj još:   SAMSUN Erdogan: Kad god je ostvarila napredak, pred Tursku su stavljane zamke...

http://ibalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more