IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KENAN Hrapović: Platu primam po zakonu, rezultati novih zdravstvenih vlasti je 2,5 puta više umrlih i oboljelih… (foto)

Kenana Hrapovića, reagovao je funkcioner Socijaldemokrata, on je poručio da platu prima u skladu sa zakonom, te da rezultati novih zdravstvenih vlasti se ogledaju u 2,5 puta više umrlih i preko preko duplo više oboljelih u odnosu na njegov mandat…

PODGORICA: Crna Gora, vijesti… ponedeljak, 30.08. 2021… 10: 34… KENAN Hrapović: Platu primam po zakonu, rezultati novih zdravstvenih vlasti je 2,5 puta više umrlih i oboljelih… (foto)

Reagovanje Hrapovića prenosimo integralno

Umjesto da uradite sve, a građani najbolje osjećaju na svojoj koži koliko znate i umijete, na zaštiti zdravlja i života građana Crne Gore, vi samo pišete prazna saopštenja sa već poznatim praznim floskulama i porukama: „evo ne znamo još kad će vakcine“, „trebalo bi uskoro“, „vjerujemo da će ubrzo stići vakcine“.

U međuvremenu, narod i dalje, zahvaljujući vašoj katastrofalnoj politici u zdravstvu, sve više oboljeva od virusa korona i nažalost bilježimo sve više smrtnih slučajeva. Varali ste građane (manipulisali ste) izjavama da će do juna ove godine biti revakcinisano preko 50 odsto građana, a evo dođe septembar, a Crna Gora je još veoma daleko od tog procenta.

Trenutno je, po posljednjim informacijama, sa obje doze vakcinisano ispod 30 odsto od ukupnog broja stanovnika. Da ne pominjemo, kako kažu epidemiolozi, 70 odsto vakcinisanih od ukupnog broja, kako bi građani Crne Gore bili zaštićeni od daljeg povećanja broja inficiranih i umrlih.

Još jedna klasična laž, prevara i podmetačina jeste netačan podatak o iznosu plate koju primam, kao i krajnje ogavan pokušaj da to predstavite kao nešto što nije po zakonu. Pa da Vam odgovorim, jasno i glasno– bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović, kao uostalom i brojni drugi javni funkcioneri (državni službenici), prima nadoknadu do godinu dana od dana prestanka vršenja funkcije, u potpunosti u skladu sa zakonom, a na osnovu mišljenja Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore kojim predsjedava predstavnik parlamentarne većine i u kojem aktuelna vlast ima većinu.

S obzirom da plate u ministarstvu obračunava stručna služba ministarstva, dok ih potpisuje odlazeća ministarka Borovinić-Bojović, čudi me kako to da ona i njen pomoćnik Slobodan Mandić ne znaju iznosi koji potpisuju. Dakle, netačna je informacija da primam 2,5 hiljade eura, već oko 1700 eura koliko je po zakonu obračunato i koliko se u skladu sa zakonom isplaćuje. Ko zna, možda se tih 800 eura koliko ste „promašili“, a koje ja nr primam, stvarno nekome isplaćuje, ali je pitanje kome i za šta.

Govorite,bez potrebe da makar malo pocrvenite, o rezultatima ministarstva zdravlja u prethodnom mandatu. Podsjetiću Vas da je, za vrijeme mog upravljanja ovim resorom, Crna Gora bila posljednja država u Evropi u kojoj je registrovan prvi slučaj korona virusa, kao i prva korona free destinacija.

Čitaj još:   ISTANBUL: THY ima 211 žena pilota, najviše u svijetu svih aviokompanija... (foto)

Dodatno, tada nijesmo imali vakcine i to je bilo vrijeme kada se o virusu, ne samo u Crnoj Gori, već i u svijetu, znalo veoma malo. Govorimo o periodu kada na tržištu nije mogla da se nabavi medicinska zaštitna oprema, zaštitne rukavice, maske, respiratori.

Podsjetiću Vas, koliko god novca da ste tada imali, te robe jednostavno nije bilo na tržištu. S druge strane, gospodine Mandiću, vi sada imate sve resurse na raspolaganju, a prije svega vakcine koje prilično efikasno štite od virusa, pogotovo od težih ili smrtnih slučajeva. Pa ipak, imate katastrofalne rezultate u borbi protiv COVID- a.

Da progovorimo i brojkama– za vrijeme mog mandata, od početka epidemije do dana kada sam smijenjen u Crnoj Gori je bilo ukupno 37.374 zaraženih i 515 preminulih.

Za skoro isti vremenski period otkad preuzeli rukovođenje ministarstvom zdravlja brojke su sljedeće– 76.990 zaraženih i 1.201 preminuli. Dakle, vaša „uspješnost“ u vođenju ovog resora vodi se time da imate skoro 2,5 puta više umrlih i preko 2 puta više oboljelih u odnosu na period dok sam ja bio na čelu ministarstva.

Za vrijeme dok sam ja bio na čelu ovog resora, gospodine Mandiću, ljekari iz drugih država su za zadovoljstvom dolazili da rade u zdravstvenom sistemu Crne Gore (oko 180 ljekara), dok je od trenutka kad ste vi preuzeli vlast crnogorski zdravstveni sistem napustio ogroman broj vrhunskih ljekara, višeg i srednjeg stručnog kadra, što je za duži vremenski period teško nadoknatiti.

Za vrijeme dok sam ja bio na čelu resora zdravstva građani su u svakoj apoteci mogli podići ljekove na recept dok će sada, vašim „genijalnim“ prijedlogom, to moći u samo pojedinim apotekama.

Objasnite građanima Crne Gore do kolikog će povećanja redova ispred apoteka, u ovako složenoj epidemiološkoj situaciji, ova odluka dovesti i objasnite stvarne razloge zašto to činite.

Zašto građanima Crne Gore uskraćujete dobijanje adekvatne terapije i ljekova ukidanjem ugovora sa privatnim apotekama? Objasnite, takođe, građanima zašto su liste čekanja za, recimo, dobijanje usluge snimanja magnetnom rezonancom, sa nekadašnjih 7 dana porasle na 3 mjeseca, kako su nedavno saopštili nezadovoljni građani nemoćni da dobiju ovu vrstu zdravstvene usluge na vrijeme.

Podsjetiću Vas, gospodine Mandiću, i na još par detalja koji su obilježili rad ministarstva dok sam ja bio na njegovom čelu.

Poslije ko zna koliko vremena uspjeli smo da izdejstvujemo povećanje i to zarada zdravstvenim radnicima, brojnim ljekarima odobrili specijalizacije i subspecijalizacije, neki su se već vratili i rade u Crnoj Gori, neki će se u naredne 2- 3 godine vratiti i nastaviti da rade u našem zdravstvenom sistemu.

Čitaj još:   "Dobro došli u Srpski svet, koji već finansiramo!" (foto, video)

Brojni zaposleni u resoru zdravstva su, uz pomoć ministarstva, kupili stanove po povoljnim uslovima, a kroz jedan od većih investicionih ciklusa u zdravstvu nabavljena je brojna medicinska oprema i rađeno je na adaptaciji zdravstvenih ustanova. Šta su, s druge strane, rezultati vašeg rada?

Kažite javnosti koliko ste od dana kada ste imenovani do danas uradili. Kažite nam, na kraju krajeva, koliko je ljekara od vašeg dolaska napustilo sistem i koliko ste donacija vakcina odbili? Koliko ste, u konačnom, uzeli vakcina sa isteklim rokom trajanja
i da li ih je neko od građana primio?

Gospodine Mandiću, meni je jasno da, u nedostatku bilo kakvih rezultata, svoj nerad i neznanje i dalje, 9 mjeseci nakon što ste izabrani, pokušavate opravdati napadima na bivšu vlast.

Pa evo, ja Vam nudim da se izmjerimo– isti vremenski period mog mandata i mandata Vas i Vaše ministarke. Sve ovo što sam naveo trebao bi da bude dovoljan razlog da se, zajedno sa Vašom ministarkom, bar zacrvenite i odlučite da podnesete ostavke.

Jer ste pogubnom politikom koju vodite desetkovali ovaj narod, kao da smo, ne daj bože, ratovali. No, daleko ste vi od toga, nažalost. Jednog dana, gospodine Mandiću, kada dođe vrijeme da pred zakonima ove države odgovarate za sva vaša činjenja i nečinjenja, sumnjam da ćete za takvim žarom podmetnuti sopstvena leđa za ministarku koja je elementarno nesposobna.

Tada će biti kasno da tražite oprost od građana Crne Gore, pogotovo onih koji su zbog vaših grešaka izgubili svoje najmilije…

izvor Standard.co.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more