IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OČITO JE DA SPC Jedini dobitnik promjene vlasti u Crnoj Gori… (foto)

Godinu dana je od kada je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori došlo do promjene DPS- a vremenom samo rasle SPC…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… ponedeljak, 30.08. 2021… 13: 34… OČITO JE DA SPC Jedini dobitnik promjene vlasti u Crnoj Gori… (foto)

Godinu dana je od kada je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori došlo do promjene političke garniture DPS- a…

Prema ocjeni sagovornika Danasa za proteklih 12 mjeseci ništa se bitnije nije promenilo a dobar dio nasleđa prošle vlasti je ostao.

„Crna Gora, godinu dana od izbora nove vlasti, predstavlja duboko opterećeno društvo u kojem je dobar dio negativnog nasljeđa prošle vlasti ostao, a dobili smo i cijeli set prepakovanih, i novih negativnih društvenih trendova“, kaže za Danas Miloš Vukanović, savetnik u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Dodaje da je nakon smene vlasti postojala objektivna zebnja da će proces tranzicije biti bolan, ali da je retko ko mogao da predvidi ovu količinu multiplikovanja društvenih i političkih problema.

„Pozitivnih rezultata je premalo, a iščekivanje kada će ekonomske reforme i borba protiv korupcije i kriminala konačno dati rezultate guše se pod teretom eksplozije novog talasa pandemije, skoka cijena osnovnih životnih namirnica i podivljalih nacionalističkih strasti“.

U takvim uslovima, navodi Vukanović, imamo skoro pa blokadu parlamentarnog života „gdje je najveći dio parlamentarne većine glavna opozicija novoj vlasti, dok dominantni dio nove opozicije i dalje ne može da se navikne na tu ulogu“.

Jasno je, kaže, da za ovako kratko vreme nije bilo moguće „demontirati stari sistem“ i napraviti, rezultate koji će, navodi, dovesti do značajnog poboljšanja životnog standarda građana i smirivanja nacionalističkih težnji.

„Međutim, pristup nove vlasti, koji se ogleda i u nastavku prakse političkog zapošljavanja, uz drastičan val nezakonitih smjena direktora obrazovnih institucija, zatim nesposobnost da se uspostavi dijalog radi deblokade reformi u pravosuđu, ne ulivaju nadu da će do toga brzo i doći“.

U atmosferi u kojoj su identitetske strasti vremenom samo rasle, SPC je, upućuje Vukanović, odlučila da po svaku cenu izvrši svoj verski obred.

„Naglašavam po svaku cijenu, uvijek postoji mogućnost kompromisa i to zna i crkva. Sada smo došli u situaciju gdje će povlačenje jedne strane biti doživjeno kao veliki i politički i identitetski poraz, a taj teren koji prepoznaje samo kategorije pobjede i poraza nije zdrav niti može doprinijeti potrebnoj normalizaciji društveno-političkih odnosa u državi“.

Ističe da treba imati u vidu da za trenutno stanje odgovornost nosi i vlast i opozicija…

„Tokom posljednje godine dana i jedni i drugi su, u namjeri da zamaskiraju svoju nesposobnost, bježali u identitetske teme i sad je situacija došla do tačke ključanja“, zaključuje Vukanović.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 9. oktobar 2023. godine

Zlatko Vujović, predsednik Upravnog odbora u podgoričkom Centru za monitoring i istraživanje (CeMI) za Danas konstatuje da je vlada Crne Gore izabrana u decembru prošle godine, pošto su, navodi, tri mjeseca, i da su „potrošena u traženju kompromisa sastava buduće vlasti unutar nove parlamentarne većine“.

Nažalost, ukazuje, „godinu dana od promjene vlasti gotovo nijedno obećanje vladajućih partija iz predizborne kampanje nije ispunjeno.

Najveći učinak ove vlade se iscrpio samim preuzimanjem vlasti – da je Crna Gora po prvi put u modernoj istoriji, promijenila vlast, i to bez većih tenzija. Međutim, stalo se na tome“.

Sagovornik Danasa ocenjuje da je jedini dobitnik poslednjih izbora SPC, koja, kaže, kontroliše u potpunosti više od polovine vlade i ključne ministarske resore.

„Stoga  ne čudi njeno bahato ponašanje, jer za razliku od prethodnog perioda kad su smatrali da su iznad države i nijesu priznavali zakonske propise, sada upravljaju tom istom državom. To se oslikava brojnim zloupotrebama posebno kada je riječ o upisima objekata, gradnji nekretnina za trzište na atraktivnim lokacijama. Umjesto da smiri tenzije vladajuća koalicija i SPC su ih dodatno intenzivirali“.

Vujović ukazuje i da eksponiranost SPC u upravljanju državom proizvodi oštre reakcije kod drugih građana, ali i utiče na to da se sa SPC, prema posljednim istraživanjima javnog mnjenja, identifikuje svega nešto više od 40 odsto pravoslavnih građana Crne Gore, dok se nešto preko 20 odsto identifikuje sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC), dok ostali nisu opredeljeni.

„I dalje u vladi nema predstavnika nacionalnih manjima, a izuzev potpredsednika Dritana Abazovića svi su vjernici i podržavaoci SPC. Vlada otvoreno diskrimiše CPC i njene vjernike, a u slučaju Podgorice svojom odlukom je spriječila gradnju hrama ove crkve. Sve ovo dodatno pojačava međunacionalne i međuvjerske tenzije u zemlji“.

Vujović ocenjuje da su nove vlasti pokazale veliki stepen „netransparetnosti, nezakonito se zadužujući, nezakonito otpuštajući i zapošljavajući po partijskom ključu, upravo onako za što su sa pravom kritikovali DPS“.

Neke dobre inicijative kao refinansiranje kineskog kredita za autoput se nisu ostvarile iako su pompezno najavljene, navodi naš sagovornik.

Dodaje da je javni servis RTCG preuzet od prethodne vlasti.

„U njemu su instalirani rukovodioci po partijskom ključu. Umjesto javnog, partijski je zamijenio isto partijski, samo sada od partija nove većine“.

Iako na prvi pogled podržava zapadne saveznike, u stvarnosti bojkotuje NATO akcije ili ih smanjuje na minimum, navodi Vujović.

Čitaj još:   DARKO, U DEPRESIJI: Shvatio šta je uradio, želi da vidi samo...

„Iako podržava SAD oko Avganistana, izbjeglice iz ove zemlje nijesu dobrodošle u Crnu Goru jer su muslimanske vjere. Bezbjednosnim i odbrambenim sektorom upravljaju kadrovi pod kontrolom srpskih i ruskih obavještajnih krugova, iako je Crna Gora članica NATO- a“.

Kada je reč o evrointegracijama taj proces je, smatra naš sagovornik, zaustavljen, dok, kaže, ambasadori zemalja Kvinte često moraju i javno da reaguju da bi zaustavili neke poteze od novih vlasti koji bi vodili daljem nazadovanju u procesu evropskih integracija.

„Sve je to uticalo da imamo narušene odnose sa SAD, Njemačkom i EU“.

Dodaje i da je najveći broj uticajnih nevladinih organizacija zaćutao, a neki od njih zahvaljujući trgovinama sa novom većinom dobili visoka postavljenja.

Napominje i da je vlada u cilju privlačenja turista odustala od zaštitnih mera protiv kovid19, i vratila, kako kaže, Crnu Goru na crvenu listu EU, uz ogroman broj umrlih.

„Turistička sezona je bila bolja od prošlogodišnje, ali po finansijskim efektima daleko od posljednje sezone prije pandemije“.

Uz sve neuspehe, dodaje, Vlada se nalazi pod snažnim udarima partija parlamentarne većine, a njeni ministri su stalno pod njihovim optužbama da je Vlada uključena u šverc cigara, korupciju, zloupotrebe.

„U takvoj situaciji, bez snažne podrške parlamentarne većine, bez iskusnih i sposobnih kadrova vlada je osuđena na skori pad“, zaključuje Vujović.

izvor Danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more