IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKI NACIONALNI PRAZNIK TURSKE: Dan pobjede, Erdogan predvodio delegaciju u posjeti Anitkabiru… (foto i video)

Širom Turske danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede, a tim povodom je širom zemlje organiziran niz prigodnih manifestacija…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti… ponedeljak, 30.08. 2021… 11: 34…  VELIKI NACIONALNI PRAZNIK TURSKE: Dan pobjede, Erdogan predvodio delegaciju u posjeti Anitkabiru… (foto i video)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan predvodio je državni vrh na svečanoj ceremoniji koja je povodom nacionalnog praznika Dana pobjede i Dana oružanih snaga Turske održana u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, javlja Anadolu Agency (AA).

Širom Turske danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede, a tim povodom je širom zemlje i u diplomatskim predstavništvima organiziran niz prigodnih manifestacija.

Prva ceremonija održana je u kompleksu Anitkabir u Ankari, a pored Erdogana, učestvovali su i predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop, turski potpredsjednik Fuat Oktay, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, lider Partije nacionalne partije (MHP) Devlet Bahceli, čelnica Partije IYI Meral Aksener te brojni politički, vojni i drugi zvaničnici i gosti.

Tom prilikom je intonirana nacionalna himna Republike Turske te položeno cvijeće, a turski predsjednik Erdogan je pročitao poruku koju je napisao u Knjigu utisaka i u kojoj je naveo da Turska odaje počast osnivaču Republike Ataturku i njegovim saborcima na 99. godišnjicu velike pobjede u Ratu za nezavisnost Turske.

Čitaj još:   Savjet mladih DPS: Mizerni pokušaj manipulacije studentima u režiji Vučićevih ministara i GOJKA Raičevića... (foto)

“Tursku vodimo u svijetlu budućnost na bazi ciljeva koje ste nam ostavili. Iskoracima u odbrambenoj industriji stalno jačamo kapacitete naših oružanih snaga koje su zjenica našeg naroda. Veze između naroda i Republike dodatno jačano reformama koje provodimo u oblasti demokracije, pravosuđa, prava i sloboda. Republika Turska, koju ste nam ostavili, je u sigurnim rukama”, poručio je Erdogan.

Nakon ceremonije, kompleks Anitkabira je ponovo otvoren za sve posjetioce.

Svečani prijem povodom nacionalnog praznika bit će upriličen i u Predsjedničkoj palati u Ankari.

Praznik Dan pobjede u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom, turske snage su na današnji dan, prije 99 godina, zabilježile veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru, posljednjoj bici u Ratu za nezavisnost Turske koji je vođen od 1919. do 1922. godine.

Čitaj još:   BRAVO ZA ISTANBUL: Kovid bolnicu na pistama aerodroma „Ataturk“... (foto i video)

izvor iBalkan.net / agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more