IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NE PONOVILO SE: KRVAVI OBRAČUN 1991. god. ISPRED CETINJSKOG MANASTIRA (video)

Na Petrovdan 12. jul 1991. godine, ispred Cetinjskog manastira došlo je do obračuna između procrnogorskog i prosrpskog političko-ideološkog koncepta i do upotrebe vatrenog oružja u kojem su ranjeni nenaoružani Cetinjani. Liberalni savez je tada zahtijevao da: “Amfilohije kao glavni organizator petrovdanskog orgijanja četnika odmah i zauvijek napusti Crnu Goru”.

„Toga 12. jula sve je počelo rano ujutru, kada je naš Cetinjanin, istinski vjernik, Božina Čavor ušao u crkvu cetinjskog manastira, i tamo,  pred Ćivotom, brutalno pretučen od strane Amfilohijevih militantnih  “vjernika” klero-četničke orijentacije. Neko nam je to dojavio i okupila se tada veća grupa Cetinjana…

Stigli smo u trenutku kada su krvavog i pretučenog Čavora iznijeli na rukama i bacili ispod stepeništa na ulazu u Cetinjski manastir. Već tada je bio prisutan određeni broj milicajaca. Da grupa Cetinjana nije jurnula prema Manastiru, vjerovatno bi nastavili da tuku ovog mladića. Tada je počelo okupljanje građana, koji su tražili da se sa zvonika manastira i sa česme ispred uklone srpske zastave… 

Neofašisti, koji su se  nalazili u  manastiru izašli su u dvorište ispred i  zasuli nas kamenicama. Mi smo uzvratili na isti način. U toj situaciji već se bio formirao kordon milicajaca da  pokuša razdvoji sukobljene strane. U jednom trenutku uspjelo nam je probiti kordon, kom prilikom sam između dva čuvara oteo srpsku zastavu sa česme“, prisjeća se Sreten Vujović.

Čitaj još:   VUK DRAŠKOVIĆ:"Dodik neće milom priznati GENOCID, moraće silom, 'SRPSKI SVET' je iluzija opasna za sve SRBE" (foto)

Zaigralo se i crnogorski ispred  manastira, što su, kako je kazao, prenijele tada vodeće svjetske informativne agencije. Onda je nastao metež, začuli su se pucnji.

„Dvojica cetinjskih mladića, Jabučana, ranjena su u blizini guvna. Svi smo, sa zastavom krenuli prema  bolnici i ostali tamo dok nam nije rečeno da su naši drugovi operisani i da su van životne opasnosti. Cijelo Cetinje je bilo u šoku! Interesantno je pomenuti da zbog pokušaja ubistva niko nije odgovarao!

Prije ovog incidenta Amfilohije  je zvao da se uđe u tu „vučju jazbinu“ i razgovara, na što mu je iz mase odgovarano usklicima: „Krvavi mitronošče“! Kasnije su fabrikovane laži da su se  Cetinjani kamenicama gađali na ćivot Sv. Petra! Do same smrti Amfilohije je svojim zaluđelim „ovcama“ ponavljao ovu laž kao svoju „najveću ranu“ od početka boravka na Cetinju.

Čitaj još:   Zna se datum i mjesto sahrane Jove Divjaka legende i generala Armije RBiH... (foto i video)

izvor: portalluca.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more