IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVO ŠTO KAŽU Cetinjani o ustoličenju Joanikija… (foto i video)

Većina građana Cetinja smatra da ustoličinje Joanikija ne bi trebalo obaviti na Cetinju i poručuju da će se pojaviti na protestu u nedjelju…

CETINJE: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti…četvrtak, 2.09.2021…12: 52… EVO ŠTO KAŽU Cetinjani o ustoličenju Joanikija… (foto i video)

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje je najavljeno za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, izazvalo je nove podjele i tenzije u Crnoj Gori.

Većina građana Cetinja smatra da ustoličinje Joanikija ne bi trebalo obaviti na Cetinju i poručuju da će se pojaviti na protestu u nedjelju.

Činu ustoličenja u Cetinjskom manastiru protive se crnogorske nacionalne organizacije, opozicione političke partije i opština Cetinje.

Prijestonica Cetinje pozvala Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da ustoličenje Joanikija organizuje u drugom gradu i nadležne da u skladu sa Ustavom i zakononima doprinesu očuvanje javnog reda i mira, bezbjednosti građana i imovine.

Mitropolija crnogorsko-primorska odustala je od organizovanja javnog okupljanja i svenarodnog sabora ispred Manastira.

Ustoličenje će biti održano uz prisustvo patrijarha SPC Porfirija, koji bi trebalo u Crnu Goru da stigne u subotu.

Foto: Mediabiro

Ljubomir Kovačević sa Cetinja kaže da bi situacija trebalo da se smiri.

“Ali oni koji treba da smire lažu, raspaljuju i pričaju laži koje nijesu tačne. Što se tiče srpstva uopšte nijesam zadovoljan. Kažu da smo mi braća, ali brat na brata ne ide”, rekao je Kovačević.

Čitaj još:   Ikodinović: HULJO, POBEGAO SI, ŠTO NE DOĐEŠ DA NAS SLIKAŠ

On je poručio da će u nedjelju biti “među Cetinjanima”.

“Gdje oni tu i ja. Tu mi je mjesto, tu sam rođen. Ali da budem posrbica to neću nikad”, kazao je Kovačević.

Cetinjanin Dragan Ljesar poručuje da njegovo mišljenje povodom ustoličenja Joanikija potpuno drugačije od većine njegovih sugrađana.

“Ja ne mogu da vjerujem da moji sugrađani ne mogu da shvate da je to čast i prilika da Cetinje pokaže jedno lijepo lice. Ja se nadam samo da će sve proći bez incidenata”, rekao je Ljesar.

On je kazao da je dobio pozivnicu od Mitropolije i da će prisustvovati ustoličenje.

Sonja Kapa kaže da Joanikije nije crnogorski mitropolit i da bi on trebalo da bude ustoličen u Podgorici u Hramu.

“To je crnogorsko-primorska Mitropolija koja je pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve i Joanikije bi trebalo tamo da bude ustoličen”, dodaje Kapa i poručuje da će pristvovati protestu protiv ustoličenja…

Čitaj još:   MILO Đukanović: Treba sve detaljno sagledati o raspuštanju parlamenta, sačekaću stav pravnika... (foto, video)

IZVOR CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more