IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JOANIKIJE SE SAMOUSTOLIČIO: Bez naroda i svještenstva, nedostojan…

Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije. On je nakon svečanog čina ustoličenja zamolio za oprost što su sveštenstvo i patrijarh vidjeli u Crnoj Gori dosta neprijatnosti i podjela…

Joanikije kaže da su podjele vještački izazvane, te da su činili sve da ih uklone za šta će, kaže, trebati puno vremena.

„Vašim dolaskom, a dijeleći zabrinutost sa nama, pokazali veliku ljubav, ne samo prema meni, nego prema cijelom narodu Crne Gore“, rekao je Joanikije.

Mitropolija je, kaže, bila i ostala jedan od najjačih stubova u velikoj oduhovljenoj građevini SPC kroz cijelu njenu istoriju.

„Zablistala je svetošću njenih arhijereja, ljepotom njenih svjetinja“, rekao je Joanikije.

Mitropolitsku službu, kako je rekao, počeće objedinjavanjem narod oko prijestola božijeg, kako bi ga nahranio nebeskim hljebom. U jedinstvu je, kaže on, spasenje.

Različita mišljenja neće biti problem ako se ima međusobnog poštovanja, kaže Joanikija, pozivajući na razmjenu ne mržnje i pakosti, već dobre volje kako bi se osjetila blizina bratskog mira.

Služiće, kako je rekao, bratskom pomirenju u Crnoj Gori. Poštovaće načelo odvojenosti Crkve i Države, što je najbolja pretpostavka saradnje i napretka naroda u Crnoj Gori.

Čitaj još:   RANKO Krivokapić: Brnabić postrojava čelnike opština iz Crne Gore u Skupštini Srbije...

Porfirije: Nijesmo došli ništa da otmemo

Patrijarh srpski Porfirije kazao je da u Crnu Goru nijesu došli da bilo šta otmu ili da nekoga ugroze već da, kako je rekao, izvrše sveti čin ustoličenja mitropolita Joanikija.

Porfirije je u Cetinjskom manastiru rekao da je SPC izabrala Joanikija za mitropolita.

„Ovim svečanim činom mi nijesmo došli bilo šta da otmemo, bilo koga da ugrozimo ili ne daj bože bilo šta da ukrademo. Došli smo da izvršimo sveti čin ustoličenja na mjesto arhijereja ove eparhije“, rekao je Porfirije.

Joanikije je, kaže, postavljen vjerom božjom da služi svetu liturgiju, koja nije ništa drugo do carstvo nebesko među nama.

Kako je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, sveštenici i vjerni narod proiznose jektenije, molitve za mitropolita u svim hramovima, pošto je MCP ranije odlučila, želeći da maksimalno doprinese miru i stabilnosti Crne Gore, da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred manastira.

Čitaj još:   POSLIJE 31 GODINE OTVORILI TITOV SEF: Ogromno blago, VUČKO HOĆE DA PRISVOJI SVE!

izvor: portalluca.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more