IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

”MIRIS SUZAVCA NA CETINJU BIO JE JAČI OD MIRISA TAMJANA”

Helikopteri, opsada grada, duge cijevi, suzavci na građane, mlade i stare, na one u kolicima, na kućnim pragovima, povrede, barikade. Ne, nije rat. Ustoličen je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju.

Jedni kažu da je dostojan, drugi da nije.

Ono što će istorija pamtiti je ustoličenje u Cetinjskom manastiru uprkos činjenici da je situacija mogla izmaći kontroli i dovesti do krvoprlića.

Ustoličenju je prisutvovao patrijarh srpski Porfirije, uz snajperiste, a grupe “opasnih momaka” koje su, ko zna odakle i iz kojih pobuda dovedene u Cetinjski manastir, klicale su “odlasku na Kosovo”. I oni vjerovatno dogodine.

Na Cetinju je juče umjesto tamjana mirisao suzavac. Bačen gdje god je stajalo živo biće, ispred kućnih pragova. Jer, tako nalaže SPC kad se ustoličava mitroplit. Da miris suzavca bude jači od tamjana.

Demonstracija sile SPC i države nad svojim građanima, znak je slabosti i bestidnosti, a ne snage jedne nazovi demokratske vlasti u demokratskoj zemlji. Zar građani na Cetinju kojih je bilo iz svih krajeva Crne Gore nijesu građani ove zemlje o kojima treba da brine Vlada Zdravka Krivokapića.

A ti građani su bili goloruki. Izražavali su bunt zbog sile koju nad njima sprovode. Tako goloruki bili su ugušeni do jednoga, samo da se sila sprovede u djelo.

Čitaj još:   Nikolaidis: NE POMAŽE VODA, MAJKO, SA KORITA BORISOVA

Jer, kažu da sila Boga ne moli.

A ovdje nije bilo Boga niti se njemu molilo, već gola sila pod kojom se ovo sve sprovodilo.

A da li je ta sila jača od naroda? Šta će probuditi u ljudima nakon svega? Je li slika sa Cetinja bratska sloga i ljubav koju su nam donijeli pomiritelji i vlastodršci?

Hoćemo li nakon svega morati ponovo zajedno da živimo.

Ako poštujete različitosti, ako kažete da smo braća, da jedni od drugih bližih nemamo, kako ste to na golorukog brata i sestru uperili duge cijevi i ugušili glas koji kaže da ne misli kao vi…

Zar brat nije mio ma koje vjere bio.

Pale su u vodu sve te poruke koje se prosipaju kao so kad putevi zalede. Baš kao što su pale u vodu suze premijerove koje roni kad ispraća Porfirija, a ne vidi suze svojih građana koji se guše u dimu od suzavca.

I ne, juče nijesti uklonili ni podjele, ni barikade.

Podigli ste bedeme. Miris suzavca na Cetinju bio je jači od mirisa tamjana.

Čitaj još:   Sonja BISERKO: Inauguracija u Podgorici potvrđuje da je JAKOV Milatović prosrpski nastrojen... (foto)

autor-Miraš Dušević

izvor: CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more