IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sandžački BOŠNJACI žele ista PRAVA i obaveze koje užive većinski NAROD SRBIJE

Nacionalni simboli, o kojima se brinu sva društva i države, pa tako i Srbija kao i nacionalne manjine, u ovom slučaju, Bošnjaci Sandžaka. Zakonom su propisani i način njihovog poštovanja i upotrebe, npr. izvođenje himne, isticanje zastave, kako bi se spriječile zloupotrebe.

Svi ti simboli izazivaju, osim patrotskih, i neka sasvim suprotna osjećanja. Pogotovo u manjim državama kao što su bivše republike Jugoslavije, gdje se ukrštaju brojni narodi, religije, kulture, historija sukoba i njihova (različita) čitanja i kolektivna pamćenja…

Do 2006. godine, kada je uz “na mišiće” proguranog Ustava za novu himnu progurana i stara srpska himna “Bože pravde”, koju je do tada pjevala isključivo srpska nacionalistička opozicija na uličnim protestima protiv srbijanske vlasti.

Raspadom Jugoslavije prestaje se koristiti zajednički simboli bivše Jugoslavije i nastaju novi. Donosi se novi Ustav i raspisuje konkurs za nove simbole : himna, grb, zastava itd. Dominantnu ulogu je imao argument političke prirode da nezavisna Srbija – istina, prvi put kao republika – državni kontinuitet baštini iz državnosti kraljevine Srbije s kraja 19. i početka 20. vijeka.

Dakle, odlučeno je u Srbiji da nacionalni simboli nastave svoj kontinuitet, i ako drugi građani, nacionalne manjine, nisu uzete u obzir njihove nacionalne, kulturološke i vjerske posebnosti, makar u procentima koliko ih ima u zajedničkoj nam državi.

Čitaj još:   IFET Iko Đakovac ponosni SJENIČAK: Briljantni napadač, nastavlja sa sjajnim nastupima na zelenom terenu... (foto, video)

U tom smislu, Bošnjaci, traže od Republike Srbije i odgovornih ustanova da pokažu i pokrenu inicijativu poštovanja i uvažavanja manjinskih zajednica i njihovu samobitnost, kako se ne bi ponavljala, često ista stvar, na Bošnjake, a koji žele da predstavljaju svoju državu na svim manifestacijama, u sportu, kulturi itd, gdje se intoniraju himne, kada odbijaju da pjevaju istu npr “Bože pravde”, iz vjerskih i kulturoloških osjećaja.

Razlog su sporni stihovi, u kojima se u zvanično sekularnoj Srbiji direktno od Boga traži da sačuva “sve srpske zemlje i srpski rod”, dok Bošnjaci, koji, poštuju našu zajedničku državu Srbiju, nisu spremni za pjevanje srpske pjesme ma koliko one zvanične bile.

Dovoljno su dugo trajali sukobi, ljudi žele rad, mir i slobodu. Bošnjaci su za uvažavanje drugih i drugačijih, ali traže da se poštuje njihov identitet i njihova samobitnost.

pise: Mensur Z.

izvor: Sandzacke.rs

Čitaj još:   ZAHTJEV od ALMIRA Mehonića UZNEMIRIO SRBIJANSKE MEDIJE: U MC Potočari samo ko priznaje GENOCID...
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more