IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERDOGAN GRMI NA ZAPAD: “Niste izvukli pouku iz drame malog Alana iz SIRIJE!” (foto i video)

Erdogan poručio je kako zapadne države, naročito Evropa, nisu izvukle pouku iz drame bebe Alana Kurdija, čije je sićušno beživotno tijelo izbacilo more prije šest godina…

IZMIR: Svijet, Crna Hronika, vijesti… petak,10.09…00: 19… ERDOGAN GRMI NA ZAPAD: “Niste izvukli pouku iz drame malog Alana iz SIRIJE!” (foto i video)

Predsjednik Republike Turske, Redžep Tajip Erdogan uputio video poruku u povodu Simpozijama Egejsko more i problemi susjedskih odnosa s Grčkom, koji su organizovali univerziteti 9. septembar i Baskent.

Jedna od tema o kojoj je Erdogan govorio bilo je i pitanje ilegalnim migracija.

Podsjetio je kako su u posljednjih 11 godina hiljade migranata bježeći od građanskog rata i masakra u Siriji poginule u Egejskom moru.

“Beba Alan, čije je sićušno tijelo pronađeno na plaži prije šest godina, ostalo je urezano u sjećanje kao pečat srama modernog svijeta. Zapadne države, naročito Evropa, nisu izvukle pouku iz drame bebe Alana”, poručio je Erdogan...

Naglasio je kako nisu poduzeti nikakvi koraci kako bi se osiguralo da izbjeglice žive u sigurnosti i miru u svojim državama.

Čitaj još:   VELIKI GRADSKI DERBIJI: Sarajevski ima dušu, beogradski šmek, a hrvatski mržnju...

“Turska je prepuštena sama sebi u izvanrednim naporima da zaustavi neregularne migracije porijeklom iz Sirije. Zatvaranje granica sirijskom potlačenom narodu, a otvaranje istih FETO- ovim terorističkim ubicama koji su prolili krv 251 našeg građanina, svjetska je sramota”, naglasio je Erdogan…

Govoreći o odnosima s Grčkom, Erdogan je poručio kako je ta zemlja ubrzala svoju maksimalističku politiku umjesto da daje značajan doprinos dobronamjernim naporima Turske.

“Iako je izbjeglička kriza mogla biti ključna u jačanju saradnje dviju zemalja, ova je historijska prilika izgubljena zbog beskompromisnog stava Grčke”, smatra Erdogan.

Ističući da Turska želi da se Egejsko more pamti po prijateljstvu, a ne po napetosti i sukobu, kao što je to bilo u prošlosti, Erdogan je izjavio da su uz takvo razumijevanje pazili da do sada nisu bili strana koja je povećavala napetost.

izvor agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more