IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KRIZA VLADE U CRNOJ GODINI: Izgledni VANREDNI izbori…

Nova kriza crnogorske vlasti nakon ustoličenja mitropolita SPC- a Joanikija na Cetinju koje je dovelo do prosvjeda i sukoba građana i policije. Mogući su i izvanredni izbori, a podjele u zemlji nikad nisu bile dublje.

Crnogorska vlast proživljava već treću krizu za samo deset mjeseci Vlade premijera Zdravka Krivokapića i ponovno je na raskrsnici koja vodi ka rekonstrukciji kabineta ili novim izborima. Najjače snage u vlasti, Demokratski front (DF) i Demokrati, zatražile su rekonstrukciju i ulazak njihovih kadrova u trenutno ekspertski kabinet, pa bi Vlada imala 18 umjesto 12 ministarstava i tri umjesto jednog potpredsjednika – Dritana Abazovića, lidera URE.

Abazovićeva stranka optužila je veće partnere da su im fotelje najvažnije i poručila da su mogući i novi izbori. Opozicija, predvođena Demokratskom strankom socijalista (DPS) predsjednika države Mila Đukanovića, u međuvremenu je ocijenila da je kriza u zemlji nikad dublja, pa traže prijelaznu vladu i vanredne izbore.

Politička analitičarka Daliborka Uljarević smatra da su vanredni izbori neizbježni i da su toga svjesni svi akteri, dodaje, moguća je i rekonstrukcija Vlade: “Izbori trenutno odgovaraju samo DF-u, dok bi ostali, iz različitih razloga, pokušali prolongirati njihovo održavanje.

Čitaj još:   Christian Schmidt o Dodikovim potezima: Ne bih isključio da dio strategije dolazi direktno iz Moskve... (foto)

Ako dođe do rekonstrukcije Vlade dogovorom vladajuće većine, neće biti potrebe da idu s novim premijerom. Međutim, karakter Vlade u kojoj je DF bit će drugačiji i to će imati svoju refleksiju, ne samo na unutarnji razvoj događaja, nego i na međunarodnu poziciju Crne Gore”, kaže Uljarević za Deutsche Welle.

Prosrpski DF ostao je prošloga decembra izvan Vlade iako je najjači konstituent vladajuće većine, a tvrdili su da je to bio zahtjev zapadnih ambasada. Otad su se često sukobljavali s Krivokapićem i Demokratima koji su bili na istim valnim dužinama s URA. I Demokrati su ostali izvan Vlade, ali su je branili i bili protiv rekonstrukcije koja bi uključivala i promjenu premijera.

Međutim, posljednji događaji doveli su do približavanja Krivokapića, DF-a i Demokrata, dok je URA sad ostala s druge strane tog permanentnog sukoba u vlasti. Da sve bude još zamršenije, i premijer Krivokapić poručio je da “jedino ekspertska Vlada može uspješno voditi demokratsku tranziciju”, što bi moglo značiti da ostaje pri stavu da u njegov kabinet ne trebaju ulaziti političari. No u toj igri moći svakodnevno se događaju nevjerovatni preokreti i promjene mišljenja, tako da je sve moguće…

Čitaj još:   KRIVOKAPIĆEV I DRITANOV PROGRAM NA TRGU PREKINULA JADRANKA: CRNA GORA JE MOJ DOM (video)

izvor: http://Deutsche Welle

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more