IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Komunicirati sa Vučićem, nemoguća misija uz otvoreno neprijateljstvo iz Srbije… (foto i video)

Ideja velike Srbije je, ističe, stara jako dugo, dodajući da se Crna Gora posmatra kao kompenzacija za izgubljeno Kosovo…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak 17.09.2021… 19: 59… MILO Đukanović: Komunicirati sa Vučićem, nemoguća misija uz otvoreno neprijateljstvo iz Srbije… (foto i video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je, gostujući na hrvatskoj televiziji RTL, da već godinu dana nema nikakvu komunikaciju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je ona nemoguća. 

Dok je ta komunikacija bila moguća imao sam je sa Vučićem i trudio sam se da doprinesem konstruktivnom odnosu. Održavao sam tu komunikaciju dokle je to bilo moguće. U posljednjih godinu dana to nije moguće. Umjesto toga, svakodnevno vidimo šta nam se poručuje sa medijsko-političke scene Srbije. Nema sumnje da je to otvoreno neprijateljstvo, negiranje Crne Gore i njenog nacionalnog intentiteta i mi smo u stanju potrebe da se odbranimo- rekao je Đukanović.

On je kazao da ideolozi velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove ideju koja je doživjela slom 90- ih godina, te da je sledstveno tome napadnuta Crna Gora. Optužio je državni vrh Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem da stoji iza te ideje.

Riječ je o pokušaju da se obnove stare retrogradne politike izgradnjom velikih država na Zapadnom Balkanu. Lnsirana je ili obnovljena ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina. Cilj je napraviti prekompoziciju Zapadnog Balkana i napraviti velike, etnički i vjesrki homogene države, sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokratija u ovoj dijelu Evrope nije moguća…

Nudi se nešto što bi bilo izuzetak što su pravila života na ervropskom i evro-atlantskom prostoru. To je 90-ih godina doživjelo slom, sada vjerovatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove tu ideju. Sledstveno tome napadnuta je Crna Gora jer, kao što znamo, nema velike Srbije bez podrazumijevajuće Crne Gore u njenom sastavu – rekao je Đukanović.

Kompenzacija za Kosovo…

Ideja velike Srbije je, ističe, stara jako dugo, dodajući da se Crna Gora posmatra kao kompenzacija za izgubljeno Kosovo.

Čitaj još:   Tinejdžer iz lovačke puške ubio mladića: Dva hica u žrtvu, nakon svađe...

Mi je vežemo za vrijeme Garašaninovih Načertanija iz 1844. Ta ideja se svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora poželjan plijen velike Srbije. Sada kada su se te ideje pokazale iluzijama u odnosu na Hrvatsku, Bosnu, iako se pokušava održati živom ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji- nakon što je Srbija izgubila Kosovo, čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopšte ideja velike Srbije održavala u životu- dodao je MILO Đukanović.

Ponovio je da je Srpska pravoslavna crkva instrument za realizaciju projekta velikosprskog nacionalizma, koja je pristala da se tako tretira u regionu.To se veoma jasno manifestuje u aktuelnim problemima u Crnoj Gori – rekao je Đukanović, dodajući da smatra da se nije pogriješilo sa otvaranjem pitanja usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Nismo birali hoćemo li ući u taj konflikt ili ne – dodao je on.

Rusiji lakše kad izostaje pažnja Zapada…

Na pitanje može li doći do građanskih sukoba, Đukanović je kazao da će nasilnik ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno.

On je istakao da se nije jednostavno nositi sa Srbijom u sukobu, a još teže ako se zna da iza nje stoji velika geopolitčka sila Rusija.

Rusija preko podrške ovakvim idejama pokušava ostvari svoje geopolitičke interese na Zapadnom Balkanu koji su po definiciji suprotstavljeni evropskom jedinstvu i sistemu vrijednosti. Ali, rekao bih da je sve to utoliko lakše ukoliko izostaje potrebna podrška i pažnja sa Zapada – naglasio je Đukanović.

Smatra da aktuelna vlast u Crnoj Gori nema nikakvu viziju.

Njihova vizija nije da napravi sljedeće korake ka usvajanju evropskog sistema vrijednosti i ka članstvu u Evropskoj uniji. Oni za godinu dana nijesu ni na putu da dovedu novog investitora…

Naprotiv, par vrijednih investitora su već otjerali. Plašim s eda nije u pitanju samo naznanje, već da se sluganski izvršavaju nalozi i očekivanja iz Beograda kako bi se Crna Gora bacila na koljena i na taj način integrisana u “srpski svet”- naglasio je Đukanović.

Čitaj još:   VESKO Garčević: Pismo Vučića, upućeno Đukanoviću smišljeno omalovažavanje zemlje...

Tumačimo problem sa NATO- m…

Na pitanje da li jen iz NATO-a stigao upit povodom aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da postoji komunikacija.

Tumačimo taj problem, ukazujemo na to da to nije samo problem Srbije i Crne Gore, ukazujemo na regionalnu dimenziju- da je opet na djelu ideja etničke homogenizacije, pomjeranja granica, kako bi, vjerovatno u nekoj sljedećoj fazi, mogli nesmetano pucamo po svima koji su iza naše granice…

Dakle, to je neprihvatljiva, necivilizacijska ponuda, koja je doživjela krah 90- ih godina za koju smo nadali da je sahranjena Dejtonskim sporazumom kojim je vraćen mir u Bosni. Ali, kao što znamo, ovdje nacionalističke i šovinističke ideje nikad ne doživljavaju konačan kraj. Uvijek se traži nova prilika. Danas se zvanična Srbija ponaša kao da ne razumije da je 90-ih godina imala pogrešnu politiku- kazao je Milo Đukanović…

Izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more