IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Da li VUČIĆ, da li KREMLJ, ali neko želi SUKOBE u CRNOJ GORI

Cetinjski manastir nije obični manastir i nije samo manastir, on je stožer, ugaoni kamen države Crne Gore u kojem su stolovali mitropoliti koji su bili šefovi naše države i to je simbolika koja će dovijeka biti u svijesti Crnogoraca, a ustoličenje Joanikija Mićovića bio je simbolički čin Srpske crkve da se pokuša pokazati da je Crna Gora podjarmljena, potčinjenja i zato se na Cetinju, kao odgovor dogodio građanski otpor– objasnio je u intervjuu za Pobjedu prof. dr Nebojša Vučinić, profesor na Univerzitetu Crne Gore i nekadašnji sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Upozorio je na razarajuću ulogu Crkve Srbije, ne samo u našoj zemlji, nego i u regionu koja, kaže, hoće od građana da napravi poslušnu pastvu ili stado koje će bespogovorno da slijedi njihove naredbe.

– U političkom smislu ideal je takozvana istočna despotija u novoj vučićevsko-putinovskoj formi – istakao je Vučinić.

Bio je na Cetinju 4. i 5. septembra i uvjeren je da je odluke i o hirotonisanju Mićovića u Cetinjskom manastiru i brutalnoj akciji policije prema građanima koji su mirnim protestom iskazivali bunt „donio neko drugi, neko van Crne Gore“.

– Da li se odlučivalo u kabinetima Vučićevog režima ili negdje u bezbjednosnim službama u Moskvi to ne mogu da pretpostavim – dodao je on…

Na Cetinju se radilo o ustavnim i građanskim pravima pripadnika SPC i njenih vjernika, u kontekstu slobode vjeroispovijesti, da se hirotoniše novi mitropolit crnogorsko-primorski. To je jedna javna manifestacija vjere ili javno ispoljavanje vjere i nema nikakvog spora da je to pravo zaštićeno Evropskom konvencijom.

Čitaj još:   PODGORICA: Zatvaraju se sportski objekti, bazeni, frizerski saloni u Crnoj Gori ... (foto)

Ali, tom istom konvencijom jednako je zaštićeno i pravo onih koji drugačije misle da se protive tom činu, jer smatraju da taj čin dovodi u pitanje njihovo opredjeljenje, uvjerenje nacionalno, vjersko, ideološko, njihovu slobodu mišljenja, njihovu slobodu savjesti i vjeroispovijesti. Znači, pravu pripadnika SPC da hirotonišu novog mitropolita odgovara, jednako važno i snažno, pravo da se i tome suprotstavi…

Zbog uvjerenja, kao pojedinac, kao Crnogorac. Protivio sam se tom činu ustoličenja, jer smatram da nije vjerski. Formalno jeste, ali de fakto to je bio politički čin koji je imao cilj da ponizi Crnu Goru. Nije slučajno toliko insistiranje, takva zadrtost SPC da se to desi baš na Cetinju, pa i po cijenu građanskog rata. I tu je problem.

Radilo se o tome da se izrazi otpor jednom takvom nedemokratskom i nasilnom činu koji, prema mom mišljenju, ali i mnogih drugih ljudi, predstavlja atak na samu esenciju Crne Gore kao građanske, sekularne države, okrenute evropskim integracijama.

Vlada je trebalo da procijeni da su hirotonisanje, a i otpor tom činu izuzetan bezbjednosni rizik i u skladu sa Konvencijom trebalo je da zabrani oba skupa. Međutim, Vlada nije bila nepristrasna, nije bila neutralna, zauzela je poziciju jedne strane po cijenu da dođe do građanskog rata u Crnoj Gori.

Čitaj još:   ANKETA, DA LI JE MILJANA PRAVEDNO IZBAČENA IZ ZADRUGE: Mnogi misle da je MARKO KRIV... (foto)

Ta prijetnja, nažalost, i dalje postoji jer su SPC i autoritarni Vučićev režim u Beogradu, kao i režim u Kremlju pokazali da su spremni za ostvarenje svojih interesa da idu i do izazivanja građanskog rata u našoj zemlji. Srbija je spremna za novi sukob na Blakanu i očekuje pomoć Rusije, a možda i Kine…

izvor: Pobjeda.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more