IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVA FRONTALNA PALJBA IZ MOSKVE: Napad na Mila Đukanovića, jer uskraćuje podršku SPC- u… (foto i video)

Milo Đukanović, po primjeru Petra Porošenka u Ukrajini, sanja da ustroji nezavisnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, predsjednik Crne Gore, a on ne podržva kanonsku SPC, koja okuplja ubjedljivu većinu parohijana– tvrdi mitropolit, rukovodilac odjeljenja Moskovske patrijaršije za vanjske odnose.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 10.09.2021… 09: 09… NOVA FRONTALNA PALJBA IZ MOSKVE: Napad na Mila Đukanovića, jer uskraćuje podršku SPC- u… (foto i video)

Nastupajući na TV „ Россия 24“, Alfejev, koji je po osnovnom obrazovanju pijanista– svirač klavira, ocijenio je da su postupci Đukanovića, kako kaže, „usmjereni na stvaranje sukoba u zemlji”.

Alfejev je iznio i pretpostavku da su „protesti protiv ustoličenja Joanikija izazvani hibridno” i da su „mogli da budu povezani s Đukanovićem”.

Suprotno tvrdnjama medija Aleksandra Vučića u Srbiji i dijela režimskih glasila u Crnoj Gori o trijumfu ustoličenjem desantom na Cetinju, uz paralelni višesatni policijski napad suzavcem, šok-bombama i gumenim mecima, Alfejev tvrdi, doslovno, da je to – bruka, piše Antena M.

„Bruka je bila i to što srpski patrijarh, koji je došao u Crnu Goru kako bi izvršio ustoličenje mitropolita, nije mogao mirno da dođe do Cetinja“, rekao je Alfejev za TV „Россия 24“.

Nešto ranije, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, na press-konferenciji u Sočiju, tokom foruma o savremenome novinarstvu „Вся Россия – 2021”, priznao je da „međunarodne aktivnosti Ruske crkve pomažu u unaprijeđenju vanjskopolitičkih ciljeva Ruske Federacije”.

Kao sada Alfejev, Lavrov je na sličan način komentarisao događaje oko ustoličenja na Cetinju.

Čitaj još:   VUČIĆ: Kad Danilo, ode na Sajam, vidjećete me nasmejanog! (foto)

„Vidjeli ste što se dogodilo u Crnoj Gori kada je patrijarh srpski došao na ustoličenje mitropolita crnogorskoga. Svima je poznato da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji ne može da se oporavi od poraza na parlamentarnim izborima, pokušao da napravi probleme svojoj Vladi, a istovremeno da pokaže svojim američkim i drugim zapadnim kolegama kako je spreman da se bori protiv pravoslavlja”.

„Crnogorska pravoslavna crkva je dio Srpske pravoslavne crkve”, ustvrdio je Lavrov i dodao:

„Carigradski patrijarh Vartolomej direktno zavisi od SAD; od onih koji rade u različitim pravcima na američkoj teritoriji, uključujući finansijske. To se ne odnosi samo na Ukrajinu”.

U međuvremenu, Kiril Gundjajev, patrijarh moskovski i cijele Rusije, poglavar Ruske pravoslavne crkve, prekujče je de facto pozvao prvoslavne autokefalne crkve da se Vaseljenska-Majka Crkva i Njegova Svesvetost patrijarh Vartolomej imaju smatrati „nelegitimnim” – drugim riječima, pozvao je na rušenje drevnog poretka Istočno-pravoslavne Crkve.

Gundjajev je taj poziv uputio na međunarodnoj konferenciji „Svjetsko pravoslavlje: prvijenstvo (primat) i sobornost u svijetlu pravoslavnoga vjeroučenja”, koja se održala u Moskvi – a u radu konferencije je učestvovao i episkop Irinej Bulović iz Crkve Srbije, duhovnik Porfirija Perića i siva eminencija Patrijaršije u Beogradu. Bulović je u svom izlaganju bio saglasan s Kirilom.

Grčki crkveni portal „Εκκλησια”, komentarišići nedavna zbivanja u Crnoj Gori, ocijenio je da „Ruska crkva stoji iza operacije haosa, posebno u onim zemljama u kojima se njezin uticaj značajno smanjuje; nema slučajnosti”.

Čitaj još:   MILO Đukanović: RAJKO Cerović, ostavio dubok trag u novinarskoj i književnoj zajednici Crne Gore i regiona... (foto)

Kiril Gundjajev je poslao čestitku Joanikiju Mićoviću povodom intronizacije za mitropolita crnogorsko-primorskoga. Koliko je poznato, takva čestitka je izostala od Vaseljenske Majke-Crkve.

Ruska crkva je od kraja 2018. u jednostranome raskidu kanonskih i liturgijskih veza s Vaseljenskom Majkom-Crkvom, naknadno i s Patrijaršijom Aleksandrije i Crkvom Grčke, djelimično i Crkvom Kipra, koje su takođe priznale ukrajinsku autokefaliju.

izvor Antena M.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more