IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zdravko KRIVOKAPIĆ ISTAKAO BIJELU ZASTAVU: Rekonstrukcija po mjeri DF- a “sahrana” ekspertske Vlade? (foto)

DF je do skoro tražio novog premijera, jer se on, prvi sa njihove izborne liste, “odmetnuo”, a u novoj iteraciji i u dogovoru sa Demokratama, traže “samo” ministarska mjesta srazmjerno političkoj snazi…

PODGORICA: Crna Gora, vijesti, svijet, srijeda, 22.09.2021…15. 49… Zdravko KRIVOKAPIĆ ISTAKAO BIJELU ZASTAVU: Rekonstrukcija po mjeri DF- a “sahrana” ekspertske Vlade? (foto)

U prethodnih nešto više od godinu nova vlast i nova vlada nijesu sastavili sedam dana, a da nije bilo neke turbulencije koja je nametala pitanje ”koliko će to sve da traje”..

Sastavljena od eksperata koji to nijesu, sa jasnim i nedvosmislenim uticajem Crkve Srbije, uz slab kapacitet najmanje članice GP URA, odnosno političkog saveza ”Crno na bijelo” zaustavi destrukciju i usmjeri brod prema Briselu, Vlada je u permanentnom katarzičnom stanju.

Septembar je donio još jedan obrt, pa su dojučerašnji ”neprijatelji” DF i Demokrate napravili dil oko mnogo puta pominjane rekonstrukcije Krivokapićevog kabineta.

Podsjećanja radi, DF je do skoro tražio novog premijera, jer se on, prvi sa njihove izborne liste, “odmetnuo”, a u novoj iteraciji i u dogovoru sa Demokratama, traže “samo” ministarska mjesta srazmjerno političkoj snazi.

Premijer Zdravko Krivokapić juče je najavio rekonstrukciju Vlade, dijeljenje resora, nove potpredsjednike i tako potvrdio da je koncept ekspertske vlade po njegovoj mjeri doživio fijasko.

Sva je prilika da će premijer dijeljenjem resora Vesne Bratić na tri ili četiri dijela, još nekih ministarstava dodatak još dva popredsjednika, obezbijediti prostor za ulazak DF- a i Demokrata u Vladu.

Krivokapićev zamaskirani manevar pod nazivom “rekonstrukcija vlade” u kojoj se i dalje, navodno, on pita i odlučuje ko će biti ministar i ko zadovoljava ekspertski nivo, nije ništa drugo nego bijela zastava i predaja. Ipak, odlučio je da i nešto zaradi, pa je skupštinskoj većini poručio da će biti po njihovom, ali da nova vlada mora imati bezuslovnu podršku do kraja mandata.

Pitanje je da li su DF, Demokrate i Krivokapić “pisali račun bez krčmara” ili je “krčmar” nadgledao i aminovao račun. Stoga će biti interesantno šta će URA da kaže na ovako složene stvari.

Ovim rješenjem URA bi definitivno predala vlast Beogradu pa i u slučaju da sektor bezbjednosti ostane netaknut, odnosno da Sergej Sekulović i dalje bude ministar, a Zoran Brđanin direktor Uprave policije.

Arhiviranjem takozvane ekspertske Vlade bila bi stavljena tačka i na više puta pominjani “Sporazum” Krivokapić-Abazović- Bečić, kojim URA mahala kao dokazom da Crna Gora ide u pravcu kojim želi većina– ka Briselu, ne prema Moskvi.

Čitaj još:   Bošković: OPET SE ČETNIK PROBUDIO U VESNI BRATIĆ

Jer se ne može očekivati od DF-a, a pod sumnjom je i dio Demokratske Crne Gore, da će poštovati sve iz pomenutg Sporazuma. Lako se može očekivati da takva vlada dovede u pitanje priznanje Kosova, da preispita odnos sa NATO-om, da ne izvrši depolitizaciju ključnih institucija vlasti….

Zapravo, velika je vjerovatnoća da bi svih osam članova Sporazuma ostalo mrtvo slovo na papiru. Istine radi, formalno bi bilo teško sve ostvariti bez 41 glasa u Skupštini Crne Gore, ali bi Vlada nesmetano mogla da radi na njima i Crnu Goru dovede pred svršen čin.

Ako se ispostavi ipak “URA neće dati” onda kombinatorike eksponencijalno rastu.

DF i Demokrate rekonsturišu Vladu na pomenutim principima DF-a, uz pomoć manjina, odnosno njihovih predstavnika u albanskim i bošnjačkim partijama.

Ovaj scenarij je najmanje moguće ostvariti, jer se ne može zamisliti da, primijera radi, predsjednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Jovan Vučurović, agilni borac za srpsku stvar, maše četničkim zastavama, glorifikuje Mladića i Karadžića i Srebrenicu doživljava kao incident, a da Ibrahimović, Kalač, Đeka, Nimambegu ili Đeljošaj sjede u toj istoj vladi i daju mu legitimitet svojim prisustvom.

Ne postoji taj najmanji zajednički sadržalac koji bi istrpio ovakav koncept, čak ni u snovima. Zvaničnih razovora sa liderima manjinskih naroda nije bilo, te zato ni ponude za ulazak u novu vladu Krivokapić-DF-Demokrate. Lider Bošnjačke strane Ervin Ibrahimović je za portal RTCG rekao da je ta stranka i 2016. godine dobijala istu ili sličnu ponudu ali da je odbila, baš kao što je to odbila i 2020…

Da URA, SDP, SD i partije manjina naprave manjinsku vladu koju bi podržao DPS. Sve je više spekulacija na temu ovakvog koncepta i, prema nekim informacijama, sve više pobornika ideje manjinske vlade, u kojoj ne bi bilo mjesta za Demokratski front i Demokrate.

Da sadašnja vlast oformi tehničku vladu i da joj oderedi rok trajanja sve do vanrednih parlamentarnih izbora. Kako sada stvari stoje ovo je najrealnija opcija jer ekspertska Vlada Zdravka Krivokapića nije doprinijela da se krucijalne stvari u CG riješe.

U godini za nama podjele su postale provalije, ekonomija stagnira, a Brisel je dalji od Moskve i Beograda. Prema nezvaničnim informacijama ovakav scenarij je razmatran u političkim krugovima. Tehničku, prelaznu vladu koja bi pripremila izbore vodio bi Krivokapić a potpredjednici bi bili predstavnik DPS i DF, dvije najjače grupacije u parlamentu.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Očekujem podršku HGI i njenih birača...

Da URA sa Demokratama, pa i SDP-om napravi manjinsku vladu, koju bi podržao DPS i SD. Ovakav rasplet događaja očekivali su naivni i politički neiskusni odmah nakon izbora, ali je to bilo nerelano očekivati s obzirom na činjenicu da su Demokrate cijelu kampanju bazirali na krilatici– NE sa DPS-om.

Zato bi im smetala i manjinska podrška najjače partije u parlamentu,iako bi možda “progutali” SD i SDP. Teško bi i URA mogla da funkcioniše u ovakvom sistemu koji bi se oslanjao na volju DPS-a, a to bi značilo da bi ulogu “game changera” prepustili najljućem političkom neprijatelju što nije realna opcija.

Naravno, sve ove varijante imaju podvarijante i nijanse koji bi mogle bitno uticati na dalji tok političkog igrokaza u Crnoj Gori. Osnovno pitanje je da li URA prihvatita ponudu Demokrata i DF- a, podržati temelje rekonstruisanu vladu ili će prepustiti Mandiću i Bečiću da probaju privoljeti manjine da budu dekor u vladi gdje će vedriti i oblačiti četnički vojvoda i Beograd.

Pitanje je i to da li je crvena linija koju je pominjao Abazović, a koju su nagazili DF i Demokrate, pomjerena “na molbu” ambasada ili je ona već pređena zbog čega je lider GP URA ekspresno upriličio razgovor sa Bošnjacima i Albancima.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more