IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAD POLICIJA ANALIZIRA: Skup na Cetinju predstavljen kao skup ekstremista, oprema pozajmljena– od ,,braće“?! (foto i video)

Rizikovali živote građana i policajaca da bi zaštitili interese Crkve Srbije…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 23.09.2021…11. 29 …  KAD POLICIJA ANALIZIRA: Skup na Cetinju predstavljen kao skup ekstremista, oprema pozajmljena– od ,,braće“?! (foto i video)

U akciji obezbjeđivanja ustoličenja samog mitropolita Crkve Srbije u Cetinjskom manastiru bili su angažovani, kako se sve isto navodi u dokumentu, svi kapaciteti Uprave policije.

Bilo je uključeno toliko policajaca da za sve nijesu imali opremu, pa su morali da je pozajmljuju. Vjerovatno iz Srbije ili entiteta Bosne i Hercegovine – Republike Srpske, s obzirom na to da su specijalci nosili štitove na kojima je ćirilicom napisano policija.

Značajan segment za izvršavanje zadataka bilo je i blagovremeno obezbjeđivanje 500 kompleta zaštitne optreme (putem privremenog ustupanja) namijenjene za upotrebu u intervencijama, što je dodatno uticalo na samopouzdanje i motivaciju policijskih službenika, a ujedno spriječilo nastupanje povreda kod većeg broja službenika– piše u izvještaju, ali se ne saopštava od koga su pozajmili opremu.

Crnogorska policija ustanovila je da demonstranti, protivnici ustoličenja mitropolita Crkve Srbije, nijesu pucali na pripadnike policije već je došlo do upotrebe vatrenog oružja i ,,pucanja u vazduh“– piše, između ostalog, u dokumentu nazvanom ,,Poseban izvještaj s analizom postupanja policijskih službenika Uprave policije, u cilju obezbjeđenja i uspostavljanja narušenog javnog reda i mira na Cetinju 04-05. 09. 2021. godine“. 

Izvještaj je juče dostavljen članovima Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore i biće predmet rasprave na prvoj narednoj sjednici i nesumnjivo će izazvati brojne reakcije, prvenstveno zbog niza kontradiktornosti.

Prije svega, jer brutalnu akciju razbijanja građanskog protesta na Cetinju 5. septembra, kada je policija ogromnim količinama suzavca, šok bombama, gumenim mecima ,,počistila“ Dvorski trg i nekoliko okolnih ulica, kako bi izašla u susret zahtjevu Crkve Srbije da u Cetinjskom manastiru ,,u miru“ ustoliči mitropolita Joanikija Mićovića, crnogorske vlasti pokušavaju da opravdaju još jednim dokumentom– ovog puta ,,iz pera“ Operativnog štaba policije, koji je koordinirao i rukovodio akcijom.

Kao i brojne druge informacije koje su o događajima na Cetinju stigle sa zvaničnih adresa od 5. septembra ujutro i policijski izvještaj, nažalost, obiluje nepreciznostima, ali i neistinitim navodima.

Autori izvještaja su – rukovodilac Operativnog štaba, formiranog zbog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija, načelnik Centra bezbjednosti – Podgorica Goran Jokić i pet pomoćnika direktora UP – Dragan Gorović, Dejan Knežević, Miloš Rakonjac, Dragan Klikovac i Saša Mašković. 

Čitaj još:   Napadnut autobus s Kosova, ministar spoljnih poslova, pozvao Europsku uniju...

PUCNJI U VAZDUH

– Oko 08: 20 časova došlo do upotrebe vatrenog oružja, pucnjima u vazduh na poziciji Belveder – piše u Posebnom izvještaju Uprave policije u kojem nema ni riječi o „pucanju na policiju“ kako je to ujutro 5. septembra javila Televizija Crne Gore na osnovu zvanične potvrde nekog iz UP u „usmenoj komunikaciji“.

Citirani dio izvještaja Operativnog štaba, koji je formirao direktor UP Zoran Brđanin 24. avgusta, dodatno povećava značaj da javnost dobije odgovore od njega i resora kojim rukovodi, da odgovore na pitanja na kojima Pobjeda danima insistira povodom lažne informacije o „pucnjima na policiju“.

I otvara brojna pitanja. Ako u izvještaju decidirano piše da je pucano u vazduh, a ne na policiju, kako je to izvijestio jedino RTCG, onda se mora znati: ko je službenik ili zvaničnik UP koji je nacionalnom Javnom servisu dao lažnu vijest; po čijem nalogu i uz čije ovlašćenje je to uradio?

Vijest je mogla da prouzrokuje strah, paniku i da potencijalno dovede do nesagledivih posljedica, zato je izuzetno važno da se otkrije identitet policajca ili rukovodioca iz Uprave policije koji je ,,usmeno“ dojavio generalnom direktoru Javnog servisa Borisu Raoniću o navodnom napadu na policiju.

Takođe, Brđanin je obavezan da odgovori zato što u jednom segmentu u izvještaju piše da se procjena Štaba – koja je podrazumijevala uzdržavanje od intervencije 4. septembra na deblokadi putnih pravaca Podgorica – Cetinje – Budva, pokazala kao ispravna, jer bi ne samo „doprinijela omasovljavanju protesta, uz mogućnost ugrožavanja života i tijela posebno ranjivih kategorija (žene, djeca, stari)“, već bi „pojedinim medijima dala povoda za plasiranje dezinformacija i manipulativno djelovanje“.

TAKTIKA

U dijelu izvještaja posvećenom taktici postupanja policije u odnosu na barikade postavljene u subotu 4. septembra, nakon probijanja tri kordona na izlazu iz Cetinja, piše da je Štab, na čelu sa rukovodiocem Jokićem, još tada razmatrao mogućnost upotrebe sredstava prinude kako bi deblokirali saobraćajnice i potisnuli građane sa magistralnog puta, ali je donijeta odluka da bi to „predstavljalo preuranjenu intervenciju“.

SUVIŠNI IZVJEŠTAJ 

Zanimljivo je, kako piše kasnije u izvještaju, da je taj sistem sljedećeg jutra ipak uspio ugroziti samo jedan čovjek – savjetnik za bezbjednost predsjednika Crne Gore Veselin Veljović – i to neuspjelim „pokušajem destabilizacije službenika policije“.

A tim čovjekom „poslužili“ su se i nakon raskrinkavanja lažne vijesti koju je plasirao premijer Zdravko Krivokapić kako je napad suzavcem na građane uslijedio pošto je bačen „molotovljev koktel“ na policiju u zoru 5. septembra.

Čitaj još:   PROTIV DARKA LAZIĆA PODNIJETA PRIJAVA! KOLIKA KAZNA MU PRIJETI???

,,NEPRECIZNOSTI“

Dalje, u opisu dešavanja uoči postavljanja barikada na Belvederu, prema Podgorici i Adžića krivini prema Budvi, piše da je oko hiljadu građana oko 12:45 sati, krećući se prema kružnom toku na izlazu iz Cetinja, probilo policijski kordon sa zaštitnim ogradama i produžilo dalje.

Istina je da su građani probili kordon sa zaštitnim ogradama u blizini vatrogasne stanice, ali u izvještaju nema informacije da je probijen i kordon postavljen nekoliko stotina metara dalje, kod benzinske pumpe, a posebno je znakovito da nema ni slova o trećem kordonu policajaca koji su spuštili štitove i sklonili se u stranu da propušte protestante, što su okupljeni građani pozdravili aplauzima, zagrljajima i rukovanjima sa policajcima. Fotografije sa tog događaja objavila je– Pobjeda.

U izvještaju nema slova ni o dvojici policijskih pilota koji su odbili da pilotiraju helikopterom, a koji su potom suspendovani. Ni riječju se ne navodi da je transport policijskim helikopterom uopšte i bio opcija.

Nema ni snajpera i snajperista o kojima je pričao patrijarh srpski Porfirije Perić tvrdeći kako je on bio meta.

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more