IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ODLUKA NAREDNE SEDMICE: URA vaga, MANJINE nisu spremne za Vladu

O odnosu prema predlogu premijera Zdravka Krivokapića za rekonstrukciju Vlade GP URA će zauzeti stav najvjerovatnije naredne sedmice, kada se očekuje sjednica Glavnog odbora partije, saznaju “Vijesti”.

Iz te partije su poručili da se trenutno ne mogu odrediti jer im ni premijer Zdravko Krivokapić, ni kolege iz vlasti nijesu zvanično dostavili nijedan predlog o promjenama u Vladi.

Krivokapić je predložio preksinoć da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsjednika, a da se resori “koji su se pokazali kao obimni” podijele. On je s tim stavom izašao nedugo nakon što je našao zajednički jezik u noći pred ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog s liderima Demokratskog fronta, koji su upravo i izazvali krizu vlasti…

Krivokapić je predložio i da se Vlada osnaži učešćem predstavnika manjinskih stranaka, pa su prije objave rekonstrukcije njeni predstavnici i razgovarali s njima. Nedavno se i lider GP URA i vicepremijer Dritan Abazović sreo s liderima manjinskih parlamentarnih stranaka s kojima je razgovarao o “aktulenoj političkoj situaciji”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” on tada nije dobio saglasnost predstavnika Albanaca i Bošnjaka da bi bili dio rekonstruisane Vlade. Dogovoreno je da se razgovori nastave nakon što su pojedini učesnici sastanka kazali da bi podržali manjinsku Vladu, ne ulazeći u detalje ko bi je činio, rekao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Nije jasno da li je Abazović s manjinama pričao u vezi s rekonstrukcijom Vlade ili je tražio podršku u slučaju da joj njegova partija uskrati povjerenje.

Čitaj još:   PODGORICA- STIGAO I MILO ĐUKANOVIĆ: Počelo Predsjedništvo DPS, odlučuju o sudbini Abazovićeve Vlade... (foto, video)

Predstavnici manjinskih partija juče su s kolegama iz opozicije razgovarali sa šeficom Delegacije EU u Podgorici Oanom Kristinom Popom i ambasadorima članica EU. Popa je pitala opozicionare kako planiraju da izdejstvuju prelaznu vladu i prevremene izbore, na šta nije dobila precizan odgovor. Umjesto toga oni su kritikovali mogućnost ulaska DF-a u Vladu i pitali je da li bi EU podržala Vladu čiji ministri negiraju genocid, saznaju “Vijesti”.

Poslanica Ure Suada Zoronjić kazala je da nemaju ništa protiv toga da u Vladu uđu i političari, ali ne, kako je rekla, svi političari i ne po svaku cijenu. “Sasvim je prirodno da treba da dođe do rekonstrukcije Vlade, ali ne na način kako to misle pojedini. Bez našeg učešća, naravno, neće moći da dođe do rekonstrukcije.

Svakako smo tu za pregovore i sve vrste dogovora. Imamo određene planove, ali ne bih da ih otkrivam sad. Imaćemo uskoro sastanke i pregovore… Od početka smo zagovarali ekspertsku Vladu. S obzirom da to mnogima ne odgovara, u ovom trenutku nemamo ništa protiv toga da u Vladu uđu i političari, ali ne po svaku cijenu i ne svi političari”, saopštila je juče Zoronjić novinarima u Skupštini…

Iz DF-a juče su saopštili da je za njih “ potpuno novi momenat” da vicepremijer i lider Ure Dritan Abazović “insistira na formiranju nove političke Vlade u kojoj Krivokapić ne bi bio premijer”.

Čitaj još:   NIKOLA Zirojević: Ministarka Odbrane Olivera INJAC OPET IDE NA SJEDNICU NATO- a, da kaže da smo mala država i da nema pojma ni o čemu...

Oni su ocijenili da je koncept ekspertske Vlade nakon 200 dana njenog rada izgubio ne samo njihovu podršku, već i podršku građana koji su očekivali konkretne rezultate u svim oblastima. “Ekspertski eksperiment” je, kažu, “doživio fijasko” jer Krivokapićeva Vlada “ni formalno, ni suštinski nije bila ekspertska”…

izvor: vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more