IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POTVRĐENA OPTUŽNICA: Graničar BiH uzeo 30 eura mita od putnika, nisu imali Covid- odobrenja i potvrde… (foto i video)

Navodi se da je optuženi Bičakčić službenoj osobi u institucijama BiH dao novčani dar kako ne bi proveo zakonski propisanu proceduru…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 23.09.2021…17. 29…  POTVRĐENA OPTUŽNICA: Graničar BiH uzeo 30 eura mita od putnika, nisu imali Covid- odobrenja i potvrde… (foto i video) 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Dejan Ivaštanin i drugi koja optuženog Dejana Ivaštanina tereti da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, a optuženog Ermina Bičakčića za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

U optužnici se navodi da je optuženi Dejan Ivaštanin (rođen 1980. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH) kao službena osoba u institucijama BiH, policajac Granične policije BiH- kontrole putničkih vozila i autobusa, zahtijevao i primio korist za sebe (iznos od 30 EUR) u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti, dok je optuženi Ermin Bičakčić (rođen 1987. godine u Sarajevu, državljanin Hrvatske) službenoj osobi u institucijama BiH dao dar da u okviru svog ovlaštenja izvrši nešto što ne bi smio izvršiti, saopćio je Sud BiH.

Čitaj još:   CRNA GORA: Zašto žena uopšte nema u razgovorima o formiranju Vlade? (foto)

U optužnici se navodi da je optuženi Ivaštanin 22. novembra 2020. prilikom kontrole putnih isprava od optuženog Bičakčića i osobe koja se nalazila sa njim u vozilu, insistirajući da nemaju potrebna Covid- odobrenja i potvrde, iako je znao da to nije bilo tačno, zahtijevao i primio dar kako bi im, bez dodatnog zadržavanja, dozvolio prelazak državne granice, odnosno ulazak u BiH.

Dalje se navodi da je optuženi Bičakčić službenoj osobi u institucijama BiH dao novčani dar kako ne bi proveo zakonski propisanu proceduru…

izvor (SB)