IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNOGORSKA JAVNOST ZGROŽENA I UZNEMIRENA: VESNA BRATIĆ gdje si bila do sada, sportisti bez takmičenja i državnih obilježja… (foto)

Zabrinutost ministarke Vesne Bratić ogleda se u mnogim djelovima saopštenja u kojima se navodi kako će MPNKS sada morati ”da spašava situaciju”, jer i da ne dođe do isključenja, naši sportisti neće moći da se takmiče pod crnogorskom zastavom i himnom…

PODGORICA: CRNA GORA, Sport, vijesti, petak, 24.09.2021…12. 59… CRNOGORSKA JAVNOST ZGROŽENA I UZNEMIRENA: VESNA BRATIĆ gdje si bila do sada, sportisti bez takmičenja i državnih obilježja… (foto)

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta danas je upoznalo javnost sa (ne) radom Uprave za sport i njenog doskorašnjeg rukovodioca Vasilija Laloševića, saopštavajući da je Crna Gora pred isključenjem iz svih sportskih takmičenja.

Zabrinutost ministarke Vesne Bratić ogleda se u mnogim djelovima saopštenja u kojima se navodi kako će MPNKS sada morati ”da spašava situaciju”, jer i da ne dođe do isključenja, naši sportisti neće moći da se takmiče pod crnogorskom zastavom i himnom.

Ključna pitanja u spornoj situaciji su- gdje su Ministarstvo i Vesna Bratić bili do sada?

Zašto nadležni resor redovno ne kontroliše rad Uprave? Da li je zaista riječ o nemaru ili su kao i mnogo puta do sada, iza ovakvih poteza, veće namjere?

Kako navode iz Ministarstva, Uprava za sport je i to ignorisala Svjetsku antidoping agenciju (World Anti-Doping Agency– WADA). A, da bi približili ozbiljnost situacije dodaju i to da WADA na Olimpijskim igrama Ruskoj federaciji i njihovim sportistima nije dozvolila da se takmiče pod ruskom zastavom i himnom.

To znači, skoro izvjesno da će ova rigorozna pravila biti primijenjena i na crnogorske reprezentativce. Ajkule, Lavice i svi ostali sportisti možda neće moći ni da se takmiče, a i ukoliko zbog ”brze reakcije Ministarstva” budu mogli, onda to neće biti pod zastavom Crne Gore.

Čitaj još:   UHAPŠEN DILER IZ NOVOG PAZARA zbog trgovine narkoticima

Mada, ministarka Bratić do danas nije dala mnogo razloga, da javnost povjeruje u njenu zabrinutost za crnogorska državna obilježja.

Skandalozno ponašanje: Bratić na samitu u Rusiji pod srpskom zastavom

”Vasilije Lalošević je kao v.d. direktora Uprave za sport i mlade u vršenju funkcije prekoračio svoja jasno precizirana i definisana ovlašćenja, te je svojim činjenjem doveo u nezavidan polozaj sport u cijeloj Crnoj Gori, zbog čega MPNKS kao krovna institucija ima veoma kratak rok da odgovori na više veoma značajnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za budućnost i sudbinu sportskih djelatnika u Crnoj Gori.

Naime, Uprava za sport i mlade je ignorisala Svjetsku antidoping agenciju (World Anti-Doping Agency– WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su imali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori.

Rezultat navedenog je da smo sada pred isključenjem naših sportista iz svih takmičenja, a u slučaju da nas ne isključe,  sportisti se mogu takmičiti ali ne pod našom zastavom i himnom. Odmah nakon ovog saznanja, MPNKS je kontaktiralo WADA koja je imala sjednicu u Montrealu sredinom avgusta ove godine. Na toj sjednici, trebalo je da se donеse odluka o isključenju Crne Gore, medjutim, zbog brze reakcije MPNKS, odluka je odložena”, piše u saopštenju MPNKS.

Novi vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade je Marko Begović koji je zahvalivši se na ukazanom povjerenju Vladi Crne Gore, istakao da je imenovanje prihvatio jer želi da preuzme dio odgovornosti za društveno-političku zbilju u zemlji.

Za posljedicu imamo da Crnoj Gori prijeti suspenzija od strane Svjetske antidoping agencije (WADA), zbog činjenice da u dužem vremenskom periodu nije usklađen pravno- politički i institucionalni aranžman sa obavezujućim standardima u oblasti antidopinga.

Čitaj još:   KRITIČAN ŠESTI DAN:Ljekari svjedoče o novom zabrinjavajućem SIMPTOMU kod kovid pacijenata... (foto)

Posljedice eventualne suspenzije bi bitno ograničili nastupe naših sportista i organizaciju međunarodnih sportskih manifestacija. U ovom momentu,  Crna Gora kaska ne samo za razvijenim sistemima sporta, već i za komšilukom, što predstavlja posebnu štetu, jer smo zbilja rasadnik talentovanih sportista”, poručio je Begović.

Crnogorska javnost zgrožena je i uznemirena ovim informacijama, te time u koji položaj je doveden crnogorski sport i sportisti…

izvor Standard.me

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more