IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

URA I TVRDI STAV: Rekonstrukcija na čekanju, u igri i promjena premijera, ali i izbori… (foto i video)

Još bez napretka u pregovorima parlamentarne većine o izmjenama u Krivokapićevoj ekspertsko-apostolskoj vladi…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 28.09.2021…19. 49…  URA I TVRDI STAV: Rekonstrukcija na čekanju, u igri i promjena premijera, ali i izbori… (foto i video) 

Tvrd stav Ure, kojim su suštinski blokirani pregovori, faktički je uvod u dva moguća scenarija- drugačiju raspodjelu ponuđenih 18 mandata ili, ako to bude odbijeno- manjinsku vladu.

Prvu opciju već su objelodanii mentori Ure iz medijskog koncerna Vijesti po kojoj bi vlada bila formirana po principu pola– pola, odnosno da resore podijele ravnopravno Ura i manjine sa jedne i Demokrate i DF sa druge strane.

Manjinsku vladu bi sačinjavali Demokrate, Ura i manjinske partije, uz potencijalnu podršku stranaka opozicije…

U pregovorima parlamentarne većine još uvijek nije postignut bilo kakav napredak kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade, zbog udaljenih pozicija DF- a i Demokrata, i nasuprot njima Građanskog pokreta Ure. Pripremaju se i druge opcije koje uključuju i promjenu premijera, ali i nove izbore, saznaje Pobjeda.

Izvori našeg lista iz vrha parlamentarne većine saopštili su da i dalje nema naznaka da postoji zajednički sadržalac saglasja koje bi imalo podršku 41 poslanika.

  • I pored intenzivnih konsultacija i dalje nema napretka pa se može reći da su pregovori u ćorsokaku. Očigledno je da se priprema teren za druge opcije koje uključuju drugačiju raspodjelu resora, a potencijalno i promjenu premijera, odnosno rušenje Vlade i imenovanjeg novog premijera koji može da sakupi podršku 41 poslanika uključujući i potencijalno manjinske mandate- tvrde izvori Pobjede…

Oni dodaju da, u slučaju da propadnu pregovori, izbori su jedina opcija.

Da nema pomaka u pregovorima potvrdio je i Dritan Abazović stavom da nije siguran su blizu rješenja.

Sva tri činioca parlamentarne većine saglasni su da treba rekonstruisati Vladu.

Čitaj još:   SARAJEVSKI ZVRK: Hrskavi burek sa mesom ili sirom po starom bosanskom receptu...

Demokratski front i Demokrate ponudili su još 15. septembra Vladu sa 18 resora i tri potpredsjednička mjesta u sporazumu koji direktno znači ulazak političara u Vladu.

Taj zahtjev indirektno je prihvatio premijer Krivokapić, uz uslov da Vlada traje do 2024. godine, što je DF- u neprihvatljivo, kao i zahtjev da premijer bira potpredsjednike koji bi imali još resor.

Potpredsjedničke resore očekuju Nebojša Medojević i Andrija Mandić. koji su teško prihvatljivi Krivokapiću.

Inicijativu DF-a i Demokrata Ura je odbila preko stranačkih saopštenja i izjava Miloša Konatara i Dritana Abazovića. Očekuje se da taj stav zvanično i potvrdi Glavni odbor Ure, čija sjednica još nije zakazana.

Stav Ure je da u igri za sada može biti samo ekspertska Vlada u kojoj bi bilo zacementirano mjesto Dritanu Abazoviću- koji nije ekspert u oblasti bezbjednosti.

– Rekonstrukcija postojeće Vlade moguća je samo na ekspertskom nivou na osnovu sporazuma iz 8. septembra prethodne godine, koji je inače bio okvir za formiranje i funkcionisanje Vlade. A ukoliko se uđe u pregovore o političkoj vladi, onda je to novi politički momenat i krećemo od nule u pregovorima i shodno tome sve opcije su na stolu– saopšteno je iz Ure.

Tvrd stav Ure kojim su suštinski blokirani pregovori faktički je uvod u dva moguća scenarija- prvi drugačiju raspodjelu ponuđenih 18 mandata ili ako to bude odbijeno- manjinsku vladu. Prvu opciju su već objelodanili medijski savjetnici Ure iz koncerna Vijesti po kojoj Vlada bila formirana po principu pola– pola, odnosno da resore podijele ravnopravno Ura i manjine sa jedne i Demokrate i DF sa druge strane. Manjinsku vladu sačinjavali Demokrate, Ura i manjinske partije, uz potencijalnu podršku stranaka opozicije. Tu opciju je javno podržao predsjednik BS Ervin Ibrahimović.

Čitaj još:   Zlatan BEGIĆ IGRA PO ŽIVCIMA DODIKA: Hajde Mile, raspiši ga, da odigramo to drugo poluvrijeme... (foto i video)

Ideja DF- a i Demokrata da se podijeli resor Vesne Bratić četiri ministarstva – kulture, nauke, sporta i prosvjete, resor Ratka Mitrovića na– saobraćaj, turizam te planiranje prostora i građevinarstvo, kao i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića na dva resora– finansija, rad socijalnog staranja, čime bi se značajno umanjila moć mladog japija u Vladi.

Usaglašeni prijedlog Demokrata i Demokratskog fronta koji predviđa prvo rekonstrukciju Vlade po modelu da, umjesto 12, ima 18 ministarstava, uz tri potpredsjednička mjesta, po kojem bi svaki imao svoj resor je napravljen po uzoru na prijedlog Zdravka Krivokapića koji je 27. oktobra prošle godine proslijedio svim partijama…

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more