IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Direktorka kotorske gimnazije: Dok sam ja na čelu, slika Sv. SAVE neće biti POMJERENA ni za milimetar

Nakon što je Uprava za inspekcijske poslove naložila VD direktorici JU Gimnazije Kotor Slavici Stupić da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti, te da će u suprotnom preduzeti upravne mjere i radnje iz nadležnosti ove inspekcije reagovala je Stupić. U svom odgovoru inspekciji ističe da je tu sliku zatekla u školi kada je stupila na svoju dužnost, te da se u toj ustanovi nalazi već 38 godina.

Stupić je naglasila da član opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, kako kaže, nije u pitanju religijsko djelovanje, jer se ne radi o ikoni, već o uramljenoj kopiji slike. Ona je jasno poručila, da dok se nalazi na toj funkciji ta slika neće biti pomjerena ni za milimetar.

„Juče je stigao Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u kojem se kaže sljedeće ” …ukazujem v.d. direktorici Slavici Stupić da u roku od tri dana od dana uručenja Zapisnika, ukloni sliku Sv. Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti br. 201, jer isto nije u skladu sa članom 5 stav 1 i 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, te da me u daljem roku od tri dana pisano obavjesti o ishodu preduzetih mjera. U suprotnom, preduzeću upravne mjere i radnje iz svoje nadležnosti“, navela je Stupić.

Prema njenim riječima, stav danas održanog Nastavničkog vijeća, nakon što su dobili zvaničan Zapisnik Uprave za inspekcijske poslove je da sliku, “ni u kom slučaju, ne treba pomjerati, jer bi tako nekome mogle zasmetati i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja”.

Čitaj još:   OVO SU Navike zbog kojih nikad nećete smršati, nije do hrane, do vas je... (foto)

Stupić ističe da, ni na nedavno održanoj sjednici Savjeta roditelja, niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primjedbu na vjersku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru.

“Moj lični i profesionalni stav je kristalno jasan: slika Sv. Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar. Slika Svetog Save, prema riječima jednog od bivših direktora Mirka Maslovara, nalazi se u tom kabinetu punih 38 godina , tako da sam je na tom istom mjestu i zatekla kada sam imenovana za VD direktorice…

Član Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove, a tiče se mogućnosti razrešenja direktora ukoliko dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja, u ovom slučaju apsolutno nije primjeren, jer nijedan od mojih prethodnika nije bio razriješen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava djecu, te da se zbog nje osjećaju neprijatno”, pojasnila je Stupić.

Kao najbitnije, napominje Stupić, ni član opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen.

“Nije u pitanju religijsko djelovanje, jer se ne radi o ikoni, već o uramljenoj kopiji slike Sv. Save, koja stoji u pomenutoj učionici potpuno u kontekstu, kao sastavni dio edukativnog materijala koji se koristi u nastavi CSBH jezika i književnosti, kao uostalom i slike mnogih drugih književnika i prosvetitelja. Posebno ističem, da se ni u jednoj drugoj učionici ne nalazi slika Sv. Save, već slike, plakati i posteri, a koji se tiču nastavnog predmeta koji se izučava u svakom od kabineta”, zaključila je Stupić.

Čitaj još:   KRVORPOLIĆE: Erdogan oštro osudio napad na službenike konzulata Turske, ručale u restoranu, ušli napadači i izrešetali ih! (video)

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more