IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Bratić od novih DIREKTORA, traži ”PRLJAV VEŠ” starih…

Ministarstvo prosvjete nauke, kulture i sporta zatražilo je od škola da im u roku od sedam dana dostave dokumentaciju o eventualnim nepravilnostima u radu smijenjenih direktora, najavljujući da će je, između ostalog, iskoristiti da protiv njih pokrenu krivične postupke.

Oni su u tom dopisu, u koji je Pobjeda imala uvid, naveli da traže dokumentaciju kako bi odgovorili na tužbe smijenjenih direktora, koje su pokrenuli protiv resora ministarke Vesne Bratić.

Razriješeni direktori terete Ministarstvo da im je nezakonito oduzelo direktorsku funkciju, uz sporno objašnjenje da je to učinjeno zbog toga što nijesu na vrijeme formirali školski odbor. Direktori su tada kazali da to nijesu ni mogli da učine, iz razloga što je tu proceduru upravo opstruiralo Ministarstvo koje nije imenovalo svoje predstavnike.


Na pitanje Pobjede zašto sada od škola traže dokaze za smjenu direktora kada su ih razriješili zbog propusta u formiranju školskog odbora, između ostalog, odgovaraju:

Dokumentaciju prikupljamo zbog toga kako bi bila dostavljena uz odgovore na tužbe, koje su u cjelosti neosnovane, zbog čega će bivši direktori biti dužni da plate na stotine hiljada eura troškova postupka, prevashodno zbog pokretanja krivičnih postupaka.

Protiv svih koji su uzeli nezakonito novac ili oštetili građane ovom vrstom otimanja, ćemo da pokrenemo krivični postupak kako bi nadoknadili štetu koju su pričinili. Jasno je da nam podnijete tužbe olakšavaju dolazak do cilja, i svaku tužbu koristimo upravo u pravcu– kažu iz resora ministarke Vesne Bratić.

Čitaj još:   "LAKOVJERNI I NAIVNI": Obećao MEGA FAP 2014, i opet uspio da Pribojcima zamaže oči... (foto i video)

Ponavljaju da je izmjenama Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju ranije utvrđeno da svim direktorima vaspitno- obrazovnih ustanova prestaje mandat, te da se izbor novih direktora izvrši u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Ističu da ,,kako direktori škola nisu obezbijedili uslove za objavljivanje oglasa, na način što nisu zakazali sjednicu školskih odbora, niti na vrijeme pokrenuli proceduru izbora novih školskih odbora, kako bi bio raspisan oglas za izbor direktora, te su isti prekršili zakon i samim tim osnovano razriješeni sa funkcije direktora“…

Poželjno bi bilo da svaki od v. d. direktora, uz zvaničan dopis, dostavi i sve druge podatke,odnosno dokumentaciju, kojom mogu dokazati nepravilnosti i nezakonitosti u radu javnih obrazovnih ustanova– naveli su oni.

Posljedice trpe prosvjetari

Upozoravao sam lično ministarku Bratić na ovu situaciju u kojoj smo se našli. Bio sam se naljutio na sastanku, jer se nijesam slagao sa ovim načinom i koleginicu Kadović (državna sekretarka) upozorio na ovo i predložio sam način provjere rada bivših direktora, koji je bio krenuo u Podgorici- za tri direktora smo uspjeli da dokažemo njihove zloupotrebe u radu i odradili kako to treba– kaže za Pobjedu član podgoričkog Sindikata i član glavnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore Slobodan Savović.

Izričit je da su ,,oni političkim pritiskom podlegli i došli su u ovu situaciju koja je totalno van pravnog sistema i van zakona“. Savović kaže da je gotovo izvjesno ko će da snosi štetu sudskih postupaka – prosvjetni radnici.

Čitaj još:   MOSTAR SE OPROSTIO OD HIBE ŠARANČIĆ, MAJKE TROJICE ŠEHIDA: Sve sam mislila NAZIF JE ŽIV, doći će... (foto)

– Jer će se to naplaćivati iz našeg budžeta. Prema tome, rekonstruisanu ili nerekonstruisanu Vladu čeka vrlo burna jesen našeg nezadovoljstva i zbog ovoga i nekih drugih poteza koje su napravili. Očekujem to. Ovo će, gotovo je izvjesno, da se naplaćuje iz našeg budžeta– kaže za medije Savović.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more