IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Živković: Pandorini papiri i nasilje nad zdravim razumom…

Koliko je naše društvo bolesno i temeljno razoreno haosom kojeg proizvode političke elite, lako se može vidjeti iz pokušaja proizvodnje nove afere koju je juče na svjetlost dana iznijela NVO “Mans” i ekspresnih reakcija gotovo svih političkih aktera na ovaj događaj.

Pozivajući se na istraživanje međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara pod radnim naslovom “pandorini papiri”, MANS je juče u formi dobro pripremljenog dokumentarnog filma, izvijestio crnogorsku javnost da se u milionima otkrivenih papira nalaze imena predsjednika Mila Đukanovića i njegovog sina, koji su 2012. godine, uz pomoć specijalizovanih kompanija osnovali TRAST sa namjerom da prikriju svoje poslovne aktivnosti u inostranstvu.

Da je poluistina nekada jednako opasna kao laž, potvrdila je juče upravo ova informacija koju su sinhronizovano iskoristile sve stranke vlasti tražeći sasvim očekivano, odmah glavu Mila Đukanovića, uvjereni da im baš on, najviše smeta za idilično funkcionisanje njihove, sada već skandalozne vladavine.

Za razložno tumačenje ove bombastične informacije, najvažnije je odvojiti istinu od neistine i poluistine.Da se lako vidjeti da je Milo Đukanović upravo te 2012. godine, sa svojim sinom osnovao TRAST sa namjerom da se bavi biznisom van Crne Gore;

Iz navedenog izvještaja se ne da vidjeti da su njihove osnovane firme u inostranstvu obavljale biznis poslove, polagale finasijska sredstva ili nekretnine kao ulog ili bilo što sticale za veoma dug period od osnovanja do danas.

Tačno je da se TRAST kompanije osnivaju zbog privilegija obavljanja biznisa bez poreza ili sa minimalnim porezima, ali nije tačno, na što se potencira u informaciji MANS-a da se ovakve kompanije osnivaju isključivo radi skrivanja obavljanja biznisa, što je trebalo dati posebnu snagu čitavoj ovoj aferi.

Čitaj još:   DRAMATIČNO U MOSTARU: Opljačkali dvije benzinske pumpe, bježali prema Konjicu...

Koliko je ovakva informacija dobra za sluđivanje neznavenog naroda, nije teško zaključiti, ako dobro znamo da 99% stanovnika ove zemlje i ne zna što je TRAST i na koji način funkcioniše.

Do koje zone ludila smo dovedeni kao društvo i koliko nekritički primamo servirane informacije, zainteresovane političke javnosti, najbolje nam svjedoči primjer, kako smo, gotovo istovremeno primili i doživjeli najnoviji intervju Svetozara Marovića.

U politički razorenom i podijeljenom društvu, izjava Svetozara Marovića koji je pravosnažno osuđen kao vođa kriminalne organizacije, očigledno je blagonaklono dočekana kod građana koji podržavaju ovu vlast, jer se radi o srpskom pokajniku koji ih sada podržava i koji bi čak, zajedno sa njima vratio kapelu na Lovćen.

U isto vrijeme, taj dio društva bi sada i odmah odrubio glavu Mila Đukanovića koji im politički ne odgovara na osnovu veoma šturih i prilično nedostatnih informacija čijim spinovanjem se pokušava proglasiti kriminalcem, bez validnih dokaza.

Sa Milom Đukanovićem sam čitav svoj politički život, od devedesetih godina do dana današnjega bio na suprotnim političkim stranama i putevi su nam se sreli samo u vrijeme referenduma 2006. godine.

Lično ga smatram najodgovornijim i za sve ovo što nam se danas dešava, ali sve ovo pišem u pokušaju da odvojimo istninu od neistine i realnost od mistike.

Naravno, da svako treba da odgovara za izvršena nedjela koja predviđa krivični zakonik Crne Gore i od toga niko ne smije biti izuzet, pa ni Milo Đukanović.

Naravno da treba istražiti svaku sumnju i potkrijepiti je validnim dokazima, ali to trebaju da rade nadležni državni organi, a ne zainteresovana politička javnost.

Naravno da treba utvrditi, da li je Đukanović otvorio bilo kada (za ovih 30 godina) i bilo gdje u inostranstvu bankarski račun i na njega položio novac čije porijeklo ne može dokazati ili obavljao biznis za vrijeme dok je bio na državnim fukncijama u Crnoj Gori.

Čitaj još:   NAJAVA HAOSA UŽASA UZ PTIJETNJE "Škorpiona" Bošnjacima i Hrvatima: "Biće reprize, neću ni pile u dvorištu da ostavim"... (foto, video)

Samo takve, dokazane informacije mogu biti relevantne za odgovornost i vođenje krivičnog postupka, a senzacinalističke informacije, na bazi poluistina i bez dokaza služe, isključivo za izazivanje političkih afera kojima se upotpunjuje ovaj haos u kojem već dugo živimo.

Dok ne čujem ili ne vidim informaciju koja ima minimalne elemente dokaza, ovakvo spinovanje javnosti doživljavam, isključivo kao dim tamjana kojim se želi prikriti kriza ove vlasti koja je već dugo u slobodnom padu.

Piše: Miodrag Živković

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more