IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Krivokapićev PRIJEDLOG: Vlada sa 16 resora i tri potpredsjednika, URA i dalje KONTRIRA(video)

Premijer Zdravko Krivokapić predstavio je danas predstavnicima parlamentarne većine plan rekonstrukcije Vlade koja bi trebalo da ima 16 resora i tri potpredsjednika.

Njegov predlog podrazumijeva i razdvajanje četiri najveća resora – Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstva javne uprave digitalnog društva i medija, resora kapitalnih investicija i Minisatrstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

Kako su nakon sastanka sa Krivokapićem saopštili predstavnici većine, premijer im je dao rok da do 8. oktobra podnesu sugestije i da do 10. oktobra formiraju zajednički stav i rješenja.

“Krivokapić je dao predlog da je njemu prihvatljivo što god se dogovori parlamentarna većina. Dogovor u ovom trenutku nije prihvatljiv GP URA. Ako ne bude dogovora tu je narod koji će dati sud. Cilj da se postigne dogovor. Imamo neprihvatljiva uslovljavanja”, kazao je nakon sastanka lider DF Andrija Mandić.

Na “neprihvatljiva uslovljavanja” od strane URE ukazao je i drugi čovjek Fronta Milan Knežević koji je kazao da je 38 poslanika na jednoj, a GP URA na drugoj strani.

“Čini mi se da se ne vidi izlaz iz ove situacije. Bez obzira što smo napravili velike ustupke imamo takvu situaciju”, kazao je Knežević.

Potpredsjednik URE Miloš Konatar je nakon sastanka novinarima rekao da su se iskristalisala dva različita pristupa. On je rekao da će Vlada nastaviti da funkcioniše iako ne bude dogovora, dodavši da URA nikoga ne ucjenjuje.

“Jedan kolega koji su na fonu dogovora DF-a i Demokrata, a drugi stav GP URA koji je jasan da je unapređenje rada Vlade moguće po principu ekspertske nestranačke vlade. Da se bilo kakva rekonstrukcija mora desiti na tom principu. Premijerov predlog je draft kako on vidi rješenje situacije. On je potvrdio da će stati iza onog predloga koji ima podršku 41 poslanika. Bilo kakav predlog za rekonstrukciju mora proizići iz analize. Da vidimo koji su ministri ostvarili, a koji nijesu ostvarili rezultate”, poručio je Konatar.

Čitaj još:   ZDRAVKO Krivokapić: Potvrda dogovora o ekspertskoj vladi, imena kandidata za ministre narednih dana... (foto i video)

On je naveo da je premijer dao draft, a ne zvaničan predlog, i da će premijer samo podržati predlog za rekonstrukciju koji podrži 41 poslanik. Takođe je rekao da je tražio da vidi tu analizu, jer se bez toga ne može odlučivati da li neko ministarstvo treba podijeliti.

“Ne radi se o zvaničnom predlogu premijera. On je rekao da će zvanično predložiti rekinstrukciji ako to ima podršku 41 poslanika. Ako ne bude dogovora o rekonstrukciji Valde, ova Vlada nastavlja da funkcioniše do momenta dok joj se ne izglasa povjerenje. Svoju energiju umjesto na rasprave usmjerimo na poboljšanje kvaliteta života građana. Sve ovo sto se dešava sa Panama papirima je najveći motiv da se izabere Tužilački savjet”, naglasio je Konatar.

Međutim njihov partner u koaliciji “Crno na bijelo”, Srđan Pavićević iz CIVIS-a vjeruje u dogovor i dodaje da je malo utopijska ideja o vladi koju čine samo eksperti, te da je njemu prihvatljivo da eksperti iz političkih partija uđu u Vladu.

Sa druge strane poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da su u njegovoj partiji zadovoljni sastankom, nazvavši ga “novim korakom naprijed” i dodavši da im je drago što je koncept rekonstrukcije podržalo 38 poslanika.

“Došli smo da se borimo za principe, a ne za funkcije. Moramo da se dogovorimo oko principa. Vjerujem u dogovor. Nikakav problem nemamo da kompletiramo Tužilački savjet prije rekonstrukcije. Možemo to uraditi za par dana. Problem je što se insistira na nestranačkoj Vladi, a stranačkom Tužilačkom savjetu. Moramo imati nestranački Tužilački savjet, jer ako imamo stranački onda umjesto jednog Milivoja imamo drugog Milivoja. Premijer je predlozio viđenje strukture Vlade. Kada postignemo konenzus oko strukture onda razgovaramo o modelu, pa onda kadrovska struktura Vlade”, naveo je Bogdanović.

Čitaj još:   PATRIJARŠIJA sumnja: KRIVOKAPIĆ planira da potpisivanje Temeljnog ugovora ISKORISTI ZA PROMOCIJU svoje nove stranke da bi se OGREBAO O PODRŠKU CRKVE

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more