IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

„OD DANAS, PA DO SREDINE OKTOBRA, PRATIT ĆE NAS…“: Meteorolog Sladić objavio detaljnu prognozu vremena… (doto)

Od danas, 06.10. pa izgledno sve do polovine mjeseca pratit će nas učestala kiša koja je izgledno najobilnija…

SARAJEVO: Regija, Putovanja, vijesti, srijeda, 06.10.2021…08.55…„OD DANAS , PA DO SREDINE OKTOBRA, PRATIT ĆE NAS…“: Meteorolog Sladić objavio detaljnu prognozu vremena… (doto)

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić objavio je detaljnu prognozu za naredne dane…

Od danas, 06.10. pa izgledno sve do polovine mjeseca pratit će nas učestala kiša koja je izgledno najobilnija u Krajini i Hercegovini, i iskreno se nadajmo da većih problema neće biti, bez obzira na činjenicu što su vodotoci na izuzetno niskim nivoima zbog snažne suše, jer će dosta kiše pasti u kratkom periodu…

To se naročito odnosi za večernje sate srijede te tokom većeg dijela četvrtka. Računajte narednih desetak dana na dane u kojima sunce je dostupno doslovno na skoro suhu kapaljku.

Od četvrtka i sve hladnije s prodiranjem hladnijeg zraka i sve jačim sjeveroistočnjakom, a u petak dnevne temperature u Bosni blizu jednocifrene vrijednosti, pa ne bi bilo iznenađenje da na planinskim vrhovima (iznad 1800 m.n.v) i zalepršaju pahulje krajem sedmice. Uskoro ćemo osjetiti onu oštrinu zraka i poslijepodne. Zimogrizniji, razmislite i o debljim jaknama.

Detaljnija prognoza Nedima Sladića u nastavku.

SRIJEDA, 06.10.2021.

Sinoptička situacija: po visini produbljivanje doline osom sa Atlantika prema Đenovskom zaljevu i snažno jugozapadno visinsko strujanje s njene prednje strane, uz advekciju vlažnog i nestabilnog zraka prema našoj zemlji.

Centar visinske ciklone smješten nad Apeninskim poluostrvom. U prizemlju prostrani frontalni poremećaj položen od Đenove do Sjevernog mora u sklopu ciklonalnog polja koje iz Đenove sporo premješta prema sjevernom Jadranu, a do kraja dana i do njenog južnog dijela. Krajem dana advekcija sa zadnje strane sistema i promjena visinskog strujanja na sjeverno i sjeveroistočno uz priliv hladnije zračne mase.

Čitaj još:   VATRENA STIHINJA U HRVATSKOJ: Na autocesti gore auta na transportnom kamionu... (foto)

ČETVRTAK, 07.10.2021.

Sinoptička situacija: po visini daljnje produbljavanje visinske doline sve do obala sjeverne Afrike uz pripadajuću visinsku ciklonu nad Apeninskim poluostrvom. Prevladava visinsko jugoistočno strujanje, koje prema sjeveru zemlje skreće na istočno, nižim slojevima većinom istočno i sjeveroistočno u Bosni.

U Hercegovini i na sjeveru Bosne vidljiva prisutna konfluencija strujanja. U prizemlju ciklonalno polje nad jugom Jadrana koje se prema kraju termina postepeno popunjava i u odmicanju prema Otrantu te advekcija hladnijeg zraka sa sjevera koja se širi prema jugu sa zadnje strane ovog sistema.

Prognoza vremena: u četvrtak, 07.10.2021. pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima, u Hercegovini i povremenom grmljavinom. Prijepodne izraženije padavine izgledne su na jugoistoku te djelomično na istoku Bosne i sjeveroistoku Hercegovine.

PETAK, 08.10.2021.

Sinoptička situacija: po visini postepeno popunjavanje visinske ciklone nad Italijom i njeno slabljenje nad jugom Europe, ali istovremeno od sjeveroistoka Europe dolazi do njenog protezanja osom prema jugozapadu usljed pada geopotencijalne vrijednosti nad srednjom Europom i povezuju se dva visinska sistema u jedan pri čemu se visinska dolina do kraja termina proteže osom od sjeveroistoka Europe do Tunisa, uz transformaciju visinskog strujanja sa jugoistočnog i istočnog na sjeveroistočno, te jačanje advekcije svježijeg zraka. U prizemlju daljnje postepeno popunjavanje ciklonalnog polja smještenim nad Otrantom koje odmiče prema jonskom dijelu Grčke

SUBOTA, 09.10.2021.

Prognoza vremena: u subotu, 09.10.2021. umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se prognozira za najveći dio Bosne, dok je mjestimično moguća u dijelovima sjeverne i sjeveroistočne Hercegovine. Na planinama iznad 1800 metara nadmorske visine prognozira se slab snijeg. U južnoj Hercegovini prolazno djelomično vedro. Vjetar slab do umjeren, u Bosni sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do jaka bura. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 9, na jugu do 14, a dnevna od 8 do 13, na jugu do 20 °C.

Čitaj još:   ŠTITILE NAS MASKE ZA LICE: Virus se, NAGLO RAŠIRIO SVIJETOM, šta je NAJBOLJA PREVENTIVA... (foto)

NEDJELJA, 10.10.2021.

Prognoza vremena: u nedjelju, 10.10.2021. pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama iznad 1800 metara nadmorske visine i sa snijegom. Jutarnja temperatura od 1 do 8, na jugu do 13, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 18 °C.

http://iBalkan.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more