IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREDSJEDNIK DRŽAVE CRNE GORE: Nisam radio ništa nezakonito i pozivam tužilaštvo da ispita cijeli slučaj… (foto i video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović: “Nisam lizao kašike i širio pandemiju…”

KRANJ: Crna Gora, vijesti, četvrtak, 07.10.2021…00.55… PREDSJEDNIK DRŽAVE: Nisam radio ništa nezakonito i pozivam tužilaštvo da ispita cijeli slučaj…

Milo Đukanović je, povodom slučaja Pandora papiri, kazao da nije uradio ništa nezakonito kada je osnovao firmu van granica Crne Gore 2012. godine i pozvao je tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

Na tu temu ne bih imao ništa novo da kažem u odnosu na ono što sam već kazao u odgovoru na pitanja tima istraživačkih novinara koji se bavio tom temom, i posebno u odnosu na ono što je bilo saopštenje mog kabineta nakon što je ta još jedna u nizu afera lansirana.

Po mom uvjerenju, riječ je o jednoj konstrukciji , o jednoj rekonstuisanoj aferi koja treba da posluži za domaće političke potrebe i koja će sigurno veoma brzo voditi urušavanju resloa autoriteta njenih autora i koja će voditi njihovoj potpunoj kompromitaciji – kazao je Đukanović u Sloveniji, gdje se održava Samit Evropska unija Zapadni Balkan.

On je istakao da nije uradio ništa nezakonito, ne samo ovim povodom, nego tokom svih ovih godina u kojima se bavi javnim poslovima u Crnoj Gori.

I kada tako kažem ne mislim prije svega na okolnost da te godine kada sam registrovao tu firmu nijesam bio ni na jednoj državnoj funkciji jer ja svoje zakonito postupanje ne vezujem za državne funkcije, ja se zakonito ponašam kao odgovoran građanin koji ima određeni nivo demokratske kulture i ponašam se kao čovjek koji već nosi teret okolnosti da sam godinama obavljao odgovorne državne funkcije i da moram štititi ne samo svoj ugled, nego autoritet funkcija koje sam obavljao i koje obavljam, i moram štititi ugled države na čijem sam se čelu nalazio i na čijem se čelu i dalje nalazim.

Ne vezujem to ni za okolnost da firma koju sam registrovao nije čak otvorila ni bankarski račun, pa samim tim nije mogla ništa uraditi, i da je naravno veoma brzo nakon tog formiranja i ugašena. Mislim da je jako važno da svi razimijemo da i kada se nalazi na funkciji i kada nijesmo na funkciji, kada se bavimo biznisom, kada se ne bavimo biznisom, i kada imamo firmu sa računom ili firmu bez računa moramo uvijek voditi računa da sve što radimo, radimo zakonito i u skladu sa nekim dosta strogim standardima morala kojeg afirmiše i kojeg se i sami moramo pridržavati – naglasio je Đukanović.

On tvrdi da on i njegov sin nikada nijesu uradili, niti će uraditi išta na štetu države Crne Gore, za razliku od onih koji, kako ističe, pokušavaju lansirati aferu i koji pokušavaju da ga bez ikakvog argumenta, zakuju za stub srama.

Znate, ja svoj odnos prema toj državi pokazao u dugim godinama borbe za nju, i da u godinama izgradnje njenih institucija, uspostavljanju vladavine prava i u dugim godinama, rekao bih, vrlo smjernoga, zakonitoga i moralnog ponašanja u skladu sa onim što su dosta strogi tradicionalni standardi crnogorskog društva.

Čitaj još:   ISPLIVAO SNIMAK:Od Harisa ni traga ni glasa,djevojka mu u provodu! (video)

Ako je sve ovako kao što vam kažem, onda zapravo ostaje pitanje da li bi se trebao sa više uvažavanja odnijeti prema moralnim preporukama mojih kritičara, odgovor je ne. Moram da vam priznam da vrlo uživam zato što smo na potpuno suprotstavljenim moralnim stanovištima.

Ne samo zato što su neki od njih po mom viđenju izopačene ličnosti, svako ima pravo da bude čak i izopačen, ja i takvu slobodu tolerišem svakom pojedincu, nego prosto veoma je problematično kada neko sa takvim pedigreom pokušava da dijeli moralne lekcije bilo kome u društvu, moje je makar pravo da te moralne lekcije ne prihvatam – dodao je Đukanović.

On dodaje da ne spada u kategoriju grantopreža koji uvijek gledaju samo kako mogu dobiti kakav novac od ovog ili od onog budžeta.

Ja sam neko ko nikada tokom svog bavljenja javnim poslom, nijesam obavljao niti jedan privatni posao. To se kod mene nikada nije miješalo. Jednako tako, kada bi se oslobađao državnih funkcija, što sam često puta pokušavao, silno želio, onda nijesam tražio od države da mi produži pravo ni na jednu platu, nego sam odlaskom sa funkcije zaključivao svoj radni odnos sa državom a sam se starao o tome kako ću obezbijediti svoju egzistenciju.

Oni koji to nikad u životi nijesu radili, oni koji u životui nijesu nikada zaradili niti jedan cent nemaju pravo da mi preporučuju šta da radim i kako da se ponašam. Ponavljam, ponašam se zakonito a ono što su moralna pravila i moralni nazori, ja ih derfinišem za sebe, vrlo sam spreman da ih branim i ne dozvoljavam, posebno neodgovornim ljudima i ljudima koji iza sebe nijesu ostavili niti jedno djelo vrijedno poštovanja, ne dozvoljavam da mi oni propisuju moralne standarde.

Tako se jednako odnosim i prema onima koji su ovu iskonstruisanu aferu pokušali da iskoriste da uberu koji politički poen, koji se oglašavaju sa čelnih pozicija iz aktuelne vlade – naglasio je Đukanović.

“Nisam lizao kašike i širio pandemiju”

Dodaje da je sedam puta vodio Vladu služeći državi.

Nijesam služio ni jednoj vjerskoj zajednici, nijesam se povlačio po podu i lizao kašike, širio pandemiju i iza toga raspoređivao ljude, svoje prijatelje vjerske fanatike iz te vjerske zajednice na odgovorna mjesta u državi pokušavajući da ih predstavim kao eksperte.

Nijesam to radio. Svoj posao sam radio odgovorno, ponosam sam na to što je iza mene ostalo i što ostaje. Ostaje i sačuvani mir, ostaje učvršćeni multietnički sklad, ostaje sačuvana zemlja od bombardovanja, ostaje obnovljena nezavisnost, ostaje članstvo u NATO, ostaje predvorje EU a možda i članstvo u EU, da ne budemo skeptični kada će ga Crna Gora dostići.

Čitaj još:   Istanbulska svadba iz snova- Kenan & Özgecan... (foto i video)

Veoma sam ponosan na to i da nema katastrofalnih rezultata te nesrećne vlade i njenih čelnika, ovo bi me sve što oni pričaju zabavljalo, ovako me ne zabavlja, veoma me brine i zbog toga što me brine pojačavam želju da što prije tu nesposobnu vladu smijenimo kako bismo sačuvali Crnu Goru, njenu stabilnost i njenu evropsku perspektivu – kazao je Đukanović.

SDT da ne ostavi ništa nerazjašnjeno

SDT je odlučilo da se pozabavi ovim pitanjem, a Đukanović ističe da mu je drago  da u mnoštvu obaveza koje imaju jedan od važnih prioriteta vide i u tome da postupaju po, kako je rekao, očigledno iskonstuisanoj aferi.

Moja molba prema njima će samo biti da nipošto taj posao ne ostavimo nerazjašnjen do kraja, da ostavljamo prostora da bilo ko šta sumnja i da dalje nastavlja sa svojim konstrukcijama…

Moje će zalaganje biti da obavezno iskontaktiraju svaku međunarodnu adresu, da pokušaju da pronađu jedan cent, jedno parče imovine, bilo šta što postoji što bi moglobiti kompromitantno po mene i po bilo kog člana moje familije, i da nakon toga na to pitanje stavimo tačku i da pokažemo jednom da smo zrela država koja je u stanju da postupa i efikasno i ažurno, ali koja je u stanju i da onima koji besprizorno konstuišu čitav svoj život kaže ono što treba da im kaže, to je da su ljudi koji ne zavređuju poštovanje i ne zaslužuju pažnju iole ozbiljnog dijela naše javnosti- poručio je Milo Đukanović…

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more