IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVA VLADA POLOŽILA ZAKLETVU: Najla Bouden prva premijerka u istoriji Tunisa… (foto, video)

Nova Vlada Tunisa položila je zakletvu, nekoliko sedmica nakon što je Najla Bouden imenovana za prvu mandatarku u istoriji države…

TUNIS: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 11.10.2021… 14.35… NOVA VLADA POLOŽILA ZAKLETVU: Najla Bouden prva premijerka u istoriji Tunisa… (foto, video)

Ceremonija polaganja zakletve održana je u predsjedničkoj palati u Carthageu.

Predsjednik Kais Saied 29. septembra imenovao je Bouden za mandatarku, dva mjeseca nakon što je preuzeo izvršnu vlast.

Ranije je državno predsjedništvo na Facebooku objavilo da je Saied odobrio sastav nove Vlade koju je izabrala Bouden. Navedeno je da je osam od 23 ministarska mjesta u novoj Vladi pripalo ženama.

Nakon imenovanja, Bouden je izjavila da je njena Vlada opredijeljena za “poboljšanje vladinih usluga i uslova života za građane”, kao i vraćanje povjerenja međunarodne zajednice u ovu sjevernoafričku državu.

Profesorica geologije Najla Bouden Ramaza je rođena 1958. godine u Kayrevanu, a donedavno je vodila programe Svjetske banke za Ministarstvo visokog obrazovanja Tunisa. Bouden je danas i zvanično postala prva žena na čelu Vlade u istoriji Tunisa.

Čitaj još:   ANDRJA Nikolić: Pokazaćemo da su u vlasti ljudi koji su svjesno gurnuli državu u anarhiju... (foto)

Saied je 25. jula smijenio Vladu predvođenu Hichemom Mechichijem, suspendovao parlament, ukinuo imunitet zastupnicima i preuzeo pravosuđe, nakon višemjesečne političke krize izazvane ekonomskom krizom i sve većim brojem smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Tunis se smatrao jedinom državom koja je uspjela provesti demokratsku tranziciju među arapskim zemljama u kojima je došlo do narodnih revolucija koje su srušile vladajuće režime, uključujući Egipat, Libiju i Jemen.

izvor iBalkan.net / agencije AA

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more