IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA: Građani strahuju da će sve POSKUPJETI, eksperti u Vladi ćute

Markiranje goriva bi pomoglo, ali zašto još nije ni započeto kad se zna kako njegova cijena utiče na standard građana, pita se ekonomski analitičar Vasilije Kostić i navodi da ministar finansija Milojko Spajić o tome govori kao da to treba da uradi neko drugi, a ne Vlada.

kcizna zahvatanja na gorivo su zaista velika i sa tog stanovišta ima prostora za smanjenje, no da li ima prostora sa stanovišta budžetske potrošnje je glavno pitanje, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Većina građana koje je Pobjeda anketirala smatra da država mora da interveniše kroz smanjenje akciza i na taj način smanji cijene goriva. Građani se boje da rast cijena goriva dovede do drugih poskupljenja.

– Crna Gora, odnosno njena Vlada ne može da uradi ništa po pitanju rasta cijena nafte i naftnih derivata, to je više nego jasno. Ono što je u njenoj moći – što tehnički može da uradi – jeste da rekalkuliše tržišnu – maloprodajnu cijenu goriva na štetu svojih prihoda – kazao je Kostić Pobjedi.

Čitaj još:   Krivokapićev PRIJEDLOG: Vlada sa 16 resora i tri potpredsjednika, URA i dalje KONTRIRA(video)

Dodao je da je to tehnički moguće, ali da li je stvarno moguće zavisi od odnosa budžetskih prihoda i rashoda.

– Jer ukoliko se država odrekne svojih prihoda u obliku akciza na gorivo u određenom iznosu neminovno te izgubljene prihode mora nadoknaditi odnekud, a to su opet neki drugi porezi ili nameti. Dakle, kako narod kaže, ,,ako ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji“ – rekao je Kostić.

Prema njegovim riječima, sve i da država uspije da smanji akcizna zahvatanja, to ne izgleda kao održivo rješenje već ad hok djelovanje, jer ukoliko se rast cijena nafte nastavi onda se i takva kalkulacija stvalja pred ozbiljan izazov.

– U najkraćem rečeno, dok god budemo imali glomaznu i neefikasnu državu sa preko 55.000 zaposlenih u državnoj administraciji i daljom tendencijom rasta te brojke, imaćemo male plate, visoke akcize, skupo gorivo i šta sve ne još – tvrdi Kostić.

izvor: http://pobjeda.me

Čitaj još:   Šehović: Od ekspertske VLADE ostadoše DUGMIĆI, URA iskoršćena, osramoćena i PONIŽENA...
DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

VIC DANA Oženio se Crnogorac iz Srbije…

Kako crnogorac osvaja đevojku??? -Vidis li ti đevojko onaj cvijet Read more