IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KABINET Aleksandara Vučića: Predloženo da se predmet protiv Edina Vranja ustupi BiH… (foto)

Vučić je danas razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, državnim sekretarom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, republičkim javnim tužiocem Zagorkom Dolovac i tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti četvrtak,14.10.2021…09: 55… KABINET Aleksandara Vučića: Predloženo da se predmet protiv Edina Vranja ustupi BiH… (foto)

“Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Edina Vranja i podnijelo prijedlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je danas razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, državnim sekretarom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, republičkim javnim tužiocem Zagorkom Dolovac i tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković.

Oni su razgovarali o međunarodnoj saradnji, a naročito o unaprijeđenju postojeće saradnje sa nadležnim organima BiH u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama Srbije, u skladu sa odredbama sporazuma o regionalnoj saradnji Srbije i BiH, Ugovoru o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, kao i o Zakonu o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima baziranom na konvenciji Savjeta Evrope o toj vrsti međunarodno-pravne saradnje iz 1959. godine.

Čitaj još:   TURBULENTNO U CRNOJ GORI- ,,SRPSKI SVET“ U OBRAZOVANJU: Dodikov partijski kolega uči crnogorske studente... (foto)

Na sastanku je zaključeno i da je neophodno osnaživanje regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava u okviru koje će i specijalizovani dijelovi tužilačkog sistema ostvariti uspješnu saradnju.

U tom smislu će se u petak, 15. oktobra ove godine u Beogradu održati sastanak republičkog javnog tužioca i tužioca za ratne zločine sa Glavnim tužiocem tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić, kako bi se postigao dogovor o preduzimanju koraka radi organizovanja regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu, navedeno je u saopštenju.

Edin Vranj je uhapšen u septembru prilikom prelaska granice između BiH i Srbije. Osumnjičen je za zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994. godine…

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more