IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović- vanredna press konferenicija: Vrlo jasno ko je skinuo zabranu, došli do imena Baković i Lazović, neka SDT utvrdi ko … (foto, video)

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je na vanrednoj pres konfereniciji kazao da je grupa oko Belivuka dolazila u Crnu Goru i kada je važila zabrana, i da su tada počinili monstruozna krivična djela…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, petak,15.10.2021…09: 55…  DRITAN Abazović vanredna press konferenicija: Vrlo jasno ko je skinuo zabranu, došli do imena Baković i Lazović, neka SDT utvrdi ko … (foto, video)

Što se tiče sektora bezbjednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova, za nas je važno da ne postoji nijedna tabu tema, pa tako ni situacija za Veljka Belivuka ne može više da bude pod velom tajnosti. Grupa oko Belivuka dolazila je uprkos zabrani u Crnu Goru i tada su počinjena monstruozna krivična djela na našoj teritoriji.

Nakon toga samo saznali da su dolazili, da je neko skinuo zabranu i da su navodno bili tretirani na način da su imali određene pozive iz Srbije da bi bili praćeni na teritoriji Crne Gore- rekao je na vanrednoj konferenciji za medije potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Prošao je određeni period i preduzete su određene aktivnosti od kojih su neke bile uspješne, neke manje, ali misli da sa onim što se desilo juče, bez obzira na to što se očekuje pravni epilog “koji sa ovakvim tužilaštvom da li će ikada i doći”, može reći da su oni završili njihov dio posla.

– Postavlja se pitanje ako mi tražimo Svetozara Marovića na sve moguće način, da ga isporuče Crnoj Gori, i to se ne dešava, ljudi sa takvim kriminalnim bekgraundom na jedan poziv, bivši menadžment Uprave policije, odobrava da oni ulaze bez ikakvih opterećenja i suportno zakonu – rekao je Abazović.

Smatraju da je to protivzakonito. 

– Podnijeli smo određene procedure prema svima. Pohvalio bih Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici koje je reagovalo. Specijalni državni tužilac imao je i prijavu ranije, ništa se nije desilo. Nakon krivične prijave državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova, ODT je djelovalo u pravcu ne da bi svalilo krivicu na nekog ko potencijalno nije kriv, nego da bi taj lanac prevazišao i to se desilo za dan. Sada je vrlo jasno ko je naredio skidanje zabrane, došli smo do dva imena, to su gospodin (Enis) Baković i gospodin (Zoran) Lazović, a neka Specijalno državno tužilaštvo utvrdi ko je to uradio – naveo je Abazović.

Što se tiče drugih službenika, dodaje, niko nije imao sumnju da su imali ingerencije da to urade bez naredbe svojih šefova.

Čitaj još:   MONSTRUOZNI VIDEO: Ubistvo Slaviše Ćuluma, hladnokrvno likvidiran pred majkom... (foto i video)

– Da bi se sve raskrinkalo i dovelo do onih koji su to zaista naredili, morali su da budu dio postupka. Pozivamo sve ljude koji rade u Upravi policije koji imaju saznanja o protivzakonitom djelovanju da budu hrabri, da istaknu ono što je važno, kako bi se svaka tema razobličila- rekao je Abazović.

Preuzimanje predmeta…

Pitao je kako je moguće da je specijalni državni tužilac preuzme predmet u rekordnom roku, za nekoliko sati, od podgoričkog ODT.

– Potpuno je okej da se preuzimaju predmeti, to de dešavalo i ranije, međutim, da se to desi u rekordnom roku zato što se radi o bivšim visokim službenicima Uprave policije, radi se o ljudima koji su u kumovskim vezama sa specijalnim državnim tužiocem, radi se o ljudima koji, ako se bude utvrđivala istina, mogu da dođu do značajnih problema sa zakonom – istakao je Abazović. 

Dio parlamentarne većine koji neće promjene u tužilaštvu treba, prema njegovim riječima, da zna da na posredan način štiti kriminalne organizacije od toga da se suoče sa pravdom. 

– Možda je ovo optužba, moža će je neko doživjeti kao kritiku.. Mi sa ovakvom tužilačkom organizacijom ne možemo da riješimo najveće slučajeve u Crnoj Gori, ali to ne znači da nećemo pokazati agilnost kao izvršna vlast da građanima stvari postanu jasne – ocijenio je Abazović.

Upravni postupak…

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da nema privilegovanih, sve će istražiti. 

Državni sekretar MUP-a Rade Milošević rekao je da skidanje zabrane ulaska ne može da uradi kolegijum Uprave pojedinac, pojedinac, niti se to može učiniti po zahtjevu druge države.

– Postoji jasna procedura kako može da se skine i stavi zabrana ulaska. Da bi se nekome bila skinuta zabrana, jedino može ako se pojedinac žali u upravnom postupku. Dobili smo info da MUP nije vodio takav postupak, kako bi se Belivuku i Miljkoviću skinule zabrane. Jasno je da je to gospodin Baković uradio usmeno, što je klasičan momenat zloupotrebe službenog položaja- istakao je Milošević.

Podsjetio je da je glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić rekao u jednoj televizijskoj emisiji rekao da su organi Srbije tražili da se skine zabrana, da bi bio praćen, nakon čega je provjerio tu informaciju sa direktorom Uprave policije Srbije i dobio informaciju da to nije tačno, da takav zahtjev nikad nije upućen.

– Zloupotrebljen je službeni položaj. Zabrana je skinuta suprotno pravnim procesima – istakao je Milošević.

Čitaj još:   Podgorička policija uhapsila F.J. zbog prijetnji i vrijeđanja Jadranke Barjaktarović... (foto)

Državni sekretar MUP- a Zoran Miljanić rekao je da se novi Tužilački savjet mora izabrati što prije, jer je ovo prevršilo svaku mjeru.

– Ovaj slučaj mora da doživi svoj pravosudni epilog i poziv svim poštenim policajcima koji su svojom voljom ili protiv nje učestvovali u određenim kriminalnim procesima. Biće zaštićeni u mjeri u kojoj možemo da ih zaštitimo – naveo je Miljanić.

Sekulović je rekao da nije bilo konkretnih opstrukcija, ali da je bilo različitih stavova prema ovom slučaju.

Na pitanje zbog čega unutrašnja kontrola nije radila ranije, kazao je da su počeli prije nekoliko mjeseci, kada su saznali određene informacije iz medija.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da treba neko da odgovara jer nije ranije pokrenut postupak kazao je: “O tom potom”.

Abazović je ocijenio da bi rezultati bili 50 puta bolji da imaju nov Tužilački savjet.

Sekulović je rekao da niko neće biti zaštićen i privilegovan, a da od MUP-a naprave lokomotivu evropskih integracija.

Policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović privedeni su u srijedu zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe, Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću krajem prošle godine.

SDT je naložilo Specijalnom policijskom odjeljenju da se policijski rukovodioci puste na slobodu, jer je ocijenjeno da nema osnovane sumnje da su Aleksandar Bošković i Saša Đurović izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more