IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL: Cetinjski manastir upisan kao svojina SPC, Prijestonica nije informisana…

Uprava za katastar i državnu imovinu, područna jedinica Cetinje, je postupajući po zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske donijela rešenje kojim se imovina Cetinjskog manastira vodi kao svojina Mitropolije Srpske pravoslavne crkve.

Kako prenose prosrpski portali u Crnoj Gori, u obrazloženju rješenja piše da se MCP obratila ovom organu zahtjevom za ispravku rješenja, 13. oktobra 2021, te da je provjerom, utvrđeno da je došlo do greške prilikom kompjuterskog unosa, te se ovim rješenjem greške nastale 1996. godine, ispravljaju.

V.D. direktor Uprave za katastar i imovinu Crne Gore Koča Đurišić, kazao je za IN4S, da je rješenje donijeto po zakonu, na način, što je ispravljena greška iz 1996. godine, i da će u narednom periodu biti ispravljene sve uočene greške, po službenoj dužnosti bez obzira o kom subjektu prava je riječ.

– Pravo svojine je zagarantovano ustavom i međunarodnim konvencijama i ono se mora poštovati a zvanične evidencije koje vodi uprava za Katastar i državnu imoviinu moraju biti tačne – naglasio je Đurišić.

Kako Antena M nezvanično saznaje, u Prijestonici o tome nemaju nikakvih saznanja.

Čitaj još:   METODIJE USTOLIČEN: U manastiru Đurđevi stupovi, prisutvovali Krivokapić, Bratić, Vukšić… (foto i video)

Podsjetimo, agencija Mina je 16. septembra objavila da je cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske za brisanje Prijestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Kako su tada objavili, u rješenju, u koje je agencija Mina imala uvid, odbijen je kao neosnovan zahtjev za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP.

U opširnom obrazloženju se, između ostalog, navodilo da je utvrđeno da dostavljeni dokazi, u konkretnoj pravnoj stvari, ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promjenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima.

Vlada Crne Gore je bez održavanja sjednice, donijela zaključke, a na osnovu Informacije zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Bojane Ćirović, u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine.

izvor: http://antenaM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more