IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Predrag Bošković (DPS): Ne pomažu ni trikovi, Vlada srozana, institucije uništene, izbori neminovni… (foto)

Predrag Bošković, ocjenjuje da je aktuelna vlast uništila sve što je tokom proteklog perioda stvarano na izgradnji moderne, stabilne države, pouzdanog partnera, i da je toga postala svjesna i međunarodna zajednica, svjedoči i zabrinutost članica NATO izražena riječima američkog zvaničnika na nedavnom Forumu u Budvi…

PODGORICA: Crna Gora, vijesti, utorak, 19.10.2021…09: 35… Predrag Bošković (DPS): Ne pomažu ni trikovi, Vlada srozana, institucije uništene, izbori neminovni… (foto)

“ DPS već mjesecima upozorava da pojedina kadrovska rješenja u sektom bezbjednosti (uključujući i najviša zvanja u Vladi i bezbjednosnom sektoru) nijesu dobra i da mogu ugroziti teško stečeno povjerenje država sa kojima blisko sarađujemo u okviru NATO alijanse…

O uticaju Srbije i Rusije govorimo i upozoravamo već niz godina, a taj uticaj je od formiranja Vlade postao još intenzivnij i jer su proruski i prosrpski orijentisani političari dobili priliku da djeluju i rade u državnim institucijama”, upozorava Bošković.

Izjava zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara na 2BS Forumu u Budvi, da među članicama NATO- a postoji zabrinutost zbog uticaja Srbije i Rusije na CG, da je rizično dijeliti sve informacije sa novom Vladom, izazvala je pravu pometnju u Krivokapićevom kabinetu. Vi ste učestvovali na Forumu. Kako ste Vi protumačili riječi gospodina Eskobara?

BOŠKOVIĆ: Poruka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara može se samo protumačiti onako kako je i saopštena. Dakle, Eskobar kao iskusan diplomata jasno je poručio vlastima u Crnoj Gori da među našim partnerima iz NATO postoji bojazan da se pojedine informacije podijele s crnogorskom vladom koja je pod uticajem Srbije i Rusije…

DPS već mjesecima upozorava da pojedina kadrovska rješenja u sektoru bezbjednosti (uključujući i najviša zvanja u Vladi i bezbjednosnom sektoru) nijesu dobra i da mogu ugroziti teško stečeno povjerenje država sa kojima blisko sarađujemo u okviru NATO alijanse. O uticaju Srbije i Rusije govorimo i upozoravamo već niz godina, a taj uticaj je od formiranja Vlade postao još intenzivniji jer su proruski i prosrpski orijentisani političari dobili priliku da djeluju i rade u državnim institucijama.

Vlada je pokušala da minimizira, poruku Eskobara, čak je optužila medije da su ga pogrešno prenijeli…

BOŠKOVIĆ: Način na koji Vlada pokušava da izjavu Eskobara interpretira je kontraproduktivan i podsjeća na onaj period s kraja 90-ih kada su političari bliski Miloševiću na sličan način komentarisali poruke tadašnjih zapadnih diplomata. Svi znamo do čega je to dovelo, a upravo gospodin Eskobar u svojoj izjavi to i spominje, da će biti sankcija i izolacija za one političare koji pokušavaju nametnuti nešto što su građani Crne Gore odbacili prije 20 i više godina…

Čitaj još:   Erdogan, odbrusio Putinu: ŽESTOKO ĆEMO ODGOVORITI NAPADOM... (foto)

To je potvrđeno izglasavanjem nezavisnosti 2006. godine, a pečat na sve to dalo je članstvo u NATO. Mislim da se pojedinci iz Vlade na nekorektan način obraćaj u stranim diplomatama koji ne misle kao oni, što nanosi štetu svima nama. Vjerujem da smo u fazi samog finiša rada ove Vlade i da će se uskoro stvari vratiti na pravi put, a to je da nijedna država članica NATO nikad ne pomisli ih posumnja u našu čvrstu opredijeljenost kada su evroatlantske integracije u pitanju.

Krivokapić je kazao da je barem za 10 odsto poraslo povjerenje u NATO i EU od promjene vlasti u Crnoj Gori, kao i to da “demokratija u CG nikad nije bila više izražena” nego otkako je on sa svojim koalicionim partnerima došao na vlast. Šta kažete naovo?

BOŠKOVIĆ: Tvrdnja da je podrška povjerenju u NATO i EU porasla za deset odsto ima smisla, jer su građani vidjeli ko nam je premijer pa su zato odlučili da podrže suprotne vrijednosti od kojih se zalaže Krivokapić…

Premijer ništa nije doprinio da poraste podrška jer je on pokrenuo svu moguću silu i zloupotrijebio imovinu Vojske Crne Gore da bi ustoličio sveštenstvo SPC, a napao omladinu Cetinja suzavcima i gumenim mecima. SPC je organizacija koja se suštinski na svaki način borila protiv članstva Crne Gore u NATO, a upravo njihovi poglavari nerijetko oštro napadaju evropske vrijednosti koje smo usvojili poput istopolnog partnerstva i slično.

O demokratičnosti ove vlasti najbolje govore konkretni primjeri, pa samo se sjetimo koliko je službenika smijenjeno bez obrazloženja samo što podržavaju Crnu Goru i njenu nezavisnost. Razumijem zašto Krivokapić sam pohvaljuje sopstvena dostignuća, jer to niko drugo neće da čini pošto su i njegovi najbliži saradnici svjesni da je to priča bez osnova. Premijer nam je odavno „sirak tužni bez ide ikoga“.

Čitaj još:   ANKARA Erdogan i Khan razgovarali o situaciji između Pakistana i Indije...

Ministarstvo odbrane, na čijem ste čelu bili do odluke Vlade da ovaj resor preuzme Olivera Injac potresaju skandali i afere. Najnoviji je namještanje konkursa za kadete koji će se školovati u Grčkoj, odnosno eliminacija najboljeg kandidata samo zato što je sin državne tužiteljke…

BOŠKOVIĆ: Najbolju ocjenu daju naši partneri iz NATO koji nas sada vide kao crnu tačku na njihovoj mapi, upravo zbog toga što je ova Vlada za skoro godinu koliko je na dužnosti uspjela da uništi gotovo sve što smo uradili prije nje. Dovoljno je da samo pogledate dnevni rad resora odbrane, pa ćete vidjeti da ne prođe dan bez nekog skandala ili neke nove afere.

Sa slučajem kadeta Marka Mitrovića sam upoznat iz medija, a sam slučaj je loša poruka za sve mlade ljudi koji će dobro razmisliti ubuduće da li da konkurišu na slične konkurse. Ipak, nadu daje činjenica da će ova Vlada vrlo brzo biti bivša, tako da će ovakve i slične pojave biti samo ružna epizoda u demokratskoj emancipaciji naše zemlje.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more