IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURSKI MINISTAR OTKRIO PLANOVE: Sprema se bum… (foto, video)

Španija i Grčka su konkurenti Turskoj u oblasti turizma, ali da su manje pogođene pandemijom, ističući da je nakon teške godine strani turizam u Turskoj posljednjih mjeseci ušao u proces oporavka…

ANTALIYA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 27.10.2021…09: 56… TURSKI MINISTAR OTKRIO PLANOVE: Sprema se bum… (foto, video)

Turska ima za cilj privući 50 miliona turista i povećati prihode sektora na 50 milijardi dolara (472,12 milijardi TL) do 2023. godine, izjavio je ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy.

Turski turizam opao je za 65 posto u 2020., što je poražavajuća brojka, rekao je on.

Ersoy je napomenuo da su Španija i Grčka konkurenti Turskoj u oblasti turizma, ali da su manje pogođene pandemijom, ističući da je nakon teške godine strani turizam u Turskoj posljednjih mjeseci ušao u proces oporavka.

Broj stranaca koji dolaze u Tursku dostigao je maksimum za 21-mjesečni period u julu, što je veliki skok. Zemlja je u julu ugostila više od 4,36 miliona turista, što je za nevjerovatnih 367,5 posto više nego prije godinu dana kada je stiglo samo 932.927 stranaca, pokazuju podaci Ministarstva kulture i turizma, piše Daily Sabah.

Čitaj još:   KRAJ MIHOLJSKOG ILI BABLJEG LJETA- STIŽE PRVI SNIJEG: Evo kada počinje zahlađenje u i nagli PREOKRET vremena... (foto, video)

U junu je stiglo više od 2 miliona turista, što je više nego dvostruko više u odnosu na maj. U augustu se broj stranaca koji posjećuju Tursku više nego udvostručio, potpomognut postupnim ublažavanjem ograničenja putovanja širom svijeta zbog koronavirusa.

U periodu januar- august, u zemlju je ušlo više od 14 miliona stranih posjetilaca, što je porast od 94% u odnosu na isti period prošle godine i pad od 55% u odnosu na 2019.

Iako je turski turizam doživio snažan oporavak u odnosu na prošlu godinu, sa četiri puta većim brojkama u julu, čak 4,36 miliona dolara, ostao je znatno ispod nivoa prije pandemije…

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more