IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NENAD Čanak: Ako zbog CETINJA treba da me HAPSE, neka to i učine

Ako je moje prisustvo na Cetinju petog septembra razlog da me hapse ili da me MUP Srbije saslušava na zahtjev crnogorske vlasti, neka to čine, poručuje u intervjuu za Portal Analitika lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Nakon zamolnice Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Čanak će danas biti saslušan u novosadskoj policiji. Razlog, iako formalno nije saopšten, očito je njegov boravak na Cetinju tokom nedavnih dešavanja u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija.

Samo naivni mislili da su neka pitanja u Crnoj Gori zatvorena

Bio je to tek jedan od povoda za razgovor sa novosadskim političarem, koji smo počeli njegovim viđenjem aktuelne političke situacije u Crnoj Gori.

“Koliko mogu da vidim, Crna Gora je u takvoj situaciji da 2020. godine nije samo promijenjena vlast, već su otvorena sva pitanja za koja su naivni mislili da su zatvorena. Da li Crna Gora treba uoopšte da bude nezavisna država ili dio ‘srpskog sveta’? Da li crnogorska nacija postoji ili ne? Da li je CPC raskolnički dio SPC ili je samo obnovljena istorijska autokefalna Crnogorska pravoslavcna crkva? Riječju, da li Crna Gora i Crnogorci uopšte postoje ili je sve to samo Srbija na moru”, predočava Čanak.

Promjena vlasti nakon dužeg razdoblja, kako je to bilo u našoj državi, sa sobom nosi rizik da nova garnitura ne može sastaviti pun mandat.

“Ali, u ovom slučaju, problem je mnogo dublji. Jer, prvo i osnovno pitanje Vlade Crne Gore upravo i jeste suštinsko pitanje – da li država čija su oni Vlada postoji i da li treba da postoji? Odgovor koji bi se čuo iz Moskve i velikog dijela Beograda jeste da je Crna Gora vještačka tvorevina i da jeste i treba da bude samo izlaz pravoslavne ‘srborusije’ na Mediteran. Međutim, u samoj Crnoj Gori se jasno moglo vidjeti, a najprije na Cetinju četvrtog i petog septembra da to tako nije i neće ni biti”, dodaje on. 

Čitaj još:   ČANAK O VLASTITOJ DRŽAVI: "Srbija će biti priznata kada se ogradi od..."

Vlada je lagala i manipulisala, ako treba neka me hapse

Lider LSV ističe kako je Vlada upravo tokom septembarskih dešavanja u prijestonici pokazala mnogo rđavih osobina.

“Baš tom prilikom, Vlada je pokazala da jedan veliki dio ljudi u njoj laže, manipuliše i da su sveukupno nedorasli i mnogo nižim funkcijama od onih koje danas, sticajem nesrećnih istorijskih okolnosti obavljaju”, ocjenjuje Čanak. 

Priča o Vladi Crne Gore za njega je minulih dana dobila i nešto ličniji ton. Naime, po zamolnici našeg Ministarstva unutrašnjih poslova, Čanka će danas saslušati u novosadskoj policiji.

“U svakom slučaju, čast mi je što sam tih dana bio na Cetinju da se u sve što se dešavalo lično uvjerim. I ako zbog toga neko traži moje hapšenje, kao što je tražio predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, i ako zbog toga treba da me saslušava MUP Srbije na zahtjev crnogorske vlasti, a to se, kao što vidite danas, dešava – neka to slobodno čine”, kaže on.

Utisak je kako se građanska Crna Gora sve češće pita da li sekularna država faktički više uopšte i postoji. To pitanje postavili smo i Čanku, naročito uzevši u obzir da je i sam prisustvovao pojedinim ‘manifestacijama’ u našoj državi.

Čitaj još:   ČANAK: Grize li te savjest, Milomire Mariću, ti si ugostitelj ratnih zločinac???

“Opšte je poznato da je aktuelni premijer Crne Gore to postao isključivo na ultimatum Mitropolije Crnogorsko-primorske. Crkva je podršku listi na kojoj se nalazio uslovila time da on bude nosilac i premijerskom pozicijom. Zato sam i čuo da se u šali ministarstva u toj Vladi i nazivaju manastirstvima”, ističe Čanak. …

autor: MP

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more